Започват снимките на филм за самоубийството на Ангел Кънчев


Започват снимките на филм за самоубийството на Ангел Кънчев
15 Март 2018, Четвъртък


Заснетите кадри ще послужат при организиране и реализиране на бъдеща реконструкция на историческото събитие

Автор: Десант

Пробни снимки за реконструкция на събитията около самоубийството на Ангел Кънчев подготвят от Клуб за исторически реконструкции „Традиционеръ“ – Русе, съобщиха от Регионален исторически музей – Русе, с чиято подкрепа се осъществяват дейностите по заснемането на кинолентата.

Снимките ще се състоят в петък, 16 март, от 13.30 часа в района на Речна гара, където е поставена и плочата в памет на героя. В ролята на Ангел Кънчев ще се включи художникът Николай Бебенов – НИК от софийския клон на традиционерите, който има изключителна прилика с  революционера.

Организаторите са се постарали да предадат максимална автентичност на облеклото и въоръжението на участниците в пробите снимки, които ще са дело на Данаил Стефанов – фотограф и иконописец.

Заснетите кадри ще послужат при организиране и реализиране на бъдеща реконструкция на историческото събитие. С тях се поставя началото на работата по документален филм за Ангел Кънчев с работно заглавие „Недостижимият Ангел“, по сценарий на Стоян Комитски от книгата му „Ангел Кънчев – в нова светлина“, която предстои да излезе от печат.

При съставяне на точната хронология на събитията  в помощ на родолюбците от „Традиционеръ“ се включва и русенският писател и журналист Боян Драганов – почетен член на клуба.

Снимките ще бъдат използвани и при организирането на традиционните за клуба „Уроци по родолюбие“ в детските градини и училищата от Русе и региона.

От клуб „Традиционеръ“ уточняват, че са подготвили и специална образователна поредица за деца „Аз съм българче“, като книжка № 4 е посветена на Ангел Кънчев. Работи се и по проект на комикс за героя, където благодарение на художника Владимир Коновалов, аудиторията ще се докосне до неподправения графичен стил от времето на култовото списание „Дъга“.

Това е първа по рода си инициатива за град Русе. От клуб „Традиционеръ“ подготвят заснемането на фотоси и за още едно драматично историческо събитие, свързано с град Русе – окупирането на парахода „Германия“ от 20 август 1868 г. и гибелта на воеводите Никола Войводов и Цвятко Павлович.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки