Пласидо Доминго: Паметникът на Бузлуджа е изключително съкровище на Европа


Пласидо Доминго: Паметникът на Бузлуджа е изключително съкровище на Европа
Снимка: Архив "Десант"
15 Март 2018, Четвъртък


Мемориалът е класиран сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти на Стария континент

Автор: Десант

Чинията на Бузлуджа е класирана сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти на Стария континент според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“. Това стана ясно на пресконференция на областния управител на Стара Загора Гергана Микова и арх. Дора Иванова.


Снимка: Областна управа - Стара Загора

Фондацията  на младата архитектка „Проект Бузлуджа“ е част от мрежата на „Европа Ностра“, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.

„Попадането на Бузлуджа сред седемте най-застрашени обекти в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на „Европа Ностра“ - световноизвестният тенор Пласидо Доминго, не случайно нарече паметника Бузлуджа изключително съкровище на Европа. Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника“ обясни арх. Иванова.

„Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент. „Смятаме, че сега имаме шанс повече от всякога“, каза още арх. Иванова.

Гергана Микова пък заяви, че се обмисля привличането на млади специалисти от УАСГ и от университети по строителство и архитектура от чужбина за техническо обследване на конструкцията на паметника.

„Вече има заявен интерес към тази идея. За младите хора това ще бъде професионално предизвикателство и те ще работят на доброволни начала. След това вече ще можем да помислим за отваряне на обекта за туристи. На първо време това е нашата цел, защото цялостното възстановяване на паметника е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции“, изтъкна старозагорският областен управител.

Тя напомни, че на Бузлуджа вече има осигурена охрана. Когато метеорологичните условия позволят, на върха ще бъде закаран специален фургон за нея.

Очаква се експертите от „Европа Ностра“ да пристигнат в България през лятото. До края на годината трябва да е готов спасителният план за действие, който те ще изготвят.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки