Как Стивън Хокинг преживява близо 55 години с нелечимата амиотрофична латерална склероза


Как Стивън Хокинг преживява близо 55 години с нелечимата амиотрофична латерална склероза
15 Март 2018, Четвъртък


Наричат го "медицинско чудо", тъй като според статистиката, поразените от тази болест преживяват между 24 и 36 месеца

Автор: Десант

Освен гениален учен и голям човек, починалият на 14 март Стивън Хокинг определено може да бъде определен и като медицинско чудо. Той доживя до 76-годишна възраст - над пет десетилетия след като лекарите, диагностицирали го с фатално неврологично заболяване, му дават не повече от две години живот, пише в свой материал "Дейли експрес".

Хокинг е подложен на тестове на 21-годишна възраст, а на 22 години вече е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС), известна също като болест на Шарко, болест на Лу Гериг, болест на моторните неврони. Болестта стана много известна преди 4 години, когато хиляди известни личности се заливаха с кофи с ледена вода в подкрепа на борбата със заболяването.

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетки в гръбначния и главния мозък, обикновено водеща до парализа и смърт.

Болестта най-често започва със загуба на способността за движение на ръцете и краката. С течение на времето за болните става все по-трудно да преглъщат и да говорят. Впоследствие, поради засягане на мускулите на диафрагмата и гръдната стена, болните губят дихателната си способност. Това е и най-честата причина за смърт при пациентите.

Според медицинската статистика, преживяемостта е между 24 и 36 месеца.

Въпреки обрисуваната фатална картина, Стивън Хокинг преживява близо 55 години с нелечимата амиотрофична латерална склероза - постижение, което все още е загадка за медицинската общност.

Въпреки заболяването си, което го отписва от живота,

Хокинг става един от най-известните съвременни учени.

Той е един от първите, използвали свързан с инвалидната му количка гласов синтезатор, след като губи способността си да говори. Благодарение на този начин на комуникация Стивън Хокинг създава многобройни трудове, заради които е сравняван с Алберт Айнщайн и Исак Нютон.

Спомняйки си за времето, когато му е поставена диагнозата, Стивън Хокинг казва: "Тогава бях отегчен от живота. Нищо не ми се струваше важно. Над мен беше надвиснал мрачен облак. В един момент изненадващо осъзнах, че се радвам на сегашния си живот повече, отколкото на предишния".

След като миналата година ученият отбеляза 75-ия си рожден ден, мнозина отново се запитаха как е оцелял толкова дълго време със заболяването, припомня БТА.

Според Лео Макклъски от университета на Пенсилвания, цитиран от "Медикъл дейли", забележителното оцеляване на Хокинг се дължи в известна степен на спецификата на организма му, на специфичната природа на формата на амиотрофичната латерална склероза, от която страда, както и на отличните лечение и грижи, които получава.

За бившата му съпруга Джейн Уайлд, оцеляването на Стивън Хокинг е чудо. "Когато си помисля, че са минали повече от 50 години, откакто му е поставена диагнозата, за мен това е чудо. Добре, може и да е чудо на съвременна медицина, но куражът и упоритостта на Стивън също могат да бъдат определени като чудо", споделя Уайлд в интервю за в. "Дейли телеграф" през 2015 г.

Преди 4 години животът на световноизвестния учен бе разказан във филма „Теорията на всичко“, а актьорът Еди Редмейн спечели "Оскар" за ролята си на Хокинг. "Поздравления за Еди Редмейн за спечелването на "Оскар" в ролята на мен във филма "Теорията на всичко". Браво, Еди, гордея се с теб. С.Х.", написа тогава  физикът в социалната мрежа.
Източник: dnes.bgВ категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки