Как Стивън Хокинг преживява близо 55 години с нелечимата амиотрофична латерална склероза


Как Стивън Хокинг преживява близо 55 години с нелечимата амиотрофична латерална склероза
15 Март 2018, Четвъртък


Наричат го "медицинско чудо", тъй като според статистиката, поразените от тази болест преживяват между 24 и 36 месеца

Автор: Десант

Освен гениален учен и голям човек, починалият на 14 март Стивън Хокинг определено може да бъде определен и като медицинско чудо. Той доживя до 76-годишна възраст - над пет десетилетия след като лекарите, диагностицирали го с фатално неврологично заболяване, му дават не повече от две години живот, пише в свой материал "Дейли експрес".

Хокинг е подложен на тестове на 21-годишна възраст, а на 22 години вече е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС), известна също като болест на Шарко, болест на Лу Гериг, болест на моторните неврони. Болестта стана много известна преди 4 години, когато хиляди известни личности се заливаха с кофи с ледена вода в подкрепа на борбата със заболяването.

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетки в гръбначния и главния мозък, обикновено водеща до парализа и смърт.

Болестта най-често започва със загуба на способността за движение на ръцете и краката. С течение на времето за болните става все по-трудно да преглъщат и да говорят. Впоследствие, поради засягане на мускулите на диафрагмата и гръдната стена, болните губят дихателната си способност. Това е и най-честата причина за смърт при пациентите.

Според медицинската статистика, преживяемостта е между 24 и 36 месеца.

Въпреки обрисуваната фатална картина, Стивън Хокинг преживява близо 55 години с нелечимата амиотрофична латерална склероза - постижение, което все още е загадка за медицинската общност.

Въпреки заболяването си, което го отписва от живота,

Хокинг става един от най-известните съвременни учени.

Той е един от първите, използвали свързан с инвалидната му количка гласов синтезатор, след като губи способността си да говори. Благодарение на този начин на комуникация Стивън Хокинг създава многобройни трудове, заради които е сравняван с Алберт Айнщайн и Исак Нютон.

Спомняйки си за времето, когато му е поставена диагнозата, Стивън Хокинг казва: "Тогава бях отегчен от живота. Нищо не ми се струваше важно. Над мен беше надвиснал мрачен облак. В един момент изненадващо осъзнах, че се радвам на сегашния си живот повече, отколкото на предишния".

След като миналата година ученият отбеляза 75-ия си рожден ден, мнозина отново се запитаха как е оцелял толкова дълго време със заболяването, припомня БТА.

Според Лео Макклъски от университета на Пенсилвания, цитиран от "Медикъл дейли", забележителното оцеляване на Хокинг се дължи в известна степен на спецификата на организма му, на специфичната природа на формата на амиотрофичната латерална склероза, от която страда, както и на отличните лечение и грижи, които получава.

За бившата му съпруга Джейн Уайлд, оцеляването на Стивън Хокинг е чудо. "Когато си помисля, че са минали повече от 50 години, откакто му е поставена диагнозата, за мен това е чудо. Добре, може и да е чудо на съвременна медицина, но куражът и упоритостта на Стивън също могат да бъдат определени като чудо", споделя Уайлд в интервю за в. "Дейли телеграф" през 2015 г.

Преди 4 години животът на световноизвестния учен бе разказан във филма „Теорията на всичко“, а актьорът Еди Редмейн спечели "Оскар" за ролята си на Хокинг. "Поздравления за Еди Редмейн за спечелването на "Оскар" в ролята на мен във филма "Теорията на всичко". Браво, Еди, гордея се с теб. С.Х.", написа тогава  физикът в социалната мрежа.
Източник: dnes.bg



В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
анонимен
18.11.2018 17:53:30
2
0
кураж и вяра само ще ни спасят.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки