Скакавишкият водопад посреща туристите по нова екопътека


Скакавишкият водопад посреща туристите по нова екопътека
14 Март 2018, Сряда


Много обаче все още минават по левия екстремен маршрут край природната забележителност, в чието подножие обаче има малко свлачище

Автор: Десант

С настъпването на пролетта десетки природолюбители и туристи посещават ежедневно, особено в почивните дни, третия по височина водопад в България - Скакавишкия, висок 72 м, похвали се кметът на с. Полска Скакавица Емил Димитров, цитиран от Кмета.бг.

За подобряване на условията за посетителите на природната забележителност са вложени около 200 хиляди лева по проект на Община Кюстендил.

Изцяло от дърво е изградена екопътеката във вид на лабиринт, дълга около 700 м. с денивелация около 100 м. Оформени са подходи, както и алея, която следва самия водопад. По досегашната пътека са поставени дървени стълби и парапети, както и дървено мостче при едната от скалите.

Беседки предлагат място за отмора, а една от тях, която е под надвесените скали, разкрива прелестна  гледка към спускащите се по скалистия скат водни стълбове. 

Кметът на Полска Скакавица обаче се притеснява, че много от туристите предпочитат да минават по левия екстремен маршрут край водапада, в чието подножие обаче има малко свлачище. Той се моли то да не се активизира и да не промени профила на самия водопад.

Стари снимки от 1936 г. и сегашни фотографии показват, че за тези около 80 години водападът е променил изцяло профила си - отначало е бил с една струя, сега падовете са три, изтъква екологът природозащитник инж. Севделин Атанасов. 



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки