Музеят в старата столица получи като дарение най-голямата частна сбирка от шевни машини в Европа


Музеят в старата столица получи като дарение най-голямата частна сбирка от шевни машини в Европа
Снимка: Янтра днес
14 Март 2018, Сряда


71-годишният Иван Вачков предостави и часовник, който е бил притежание на Филип Тотю

Автор: Десант

Дарение от 178 шевни машини получи Регионален исторически музей-Велико Търново. Колекцията е предоставена от почетния гражданин на Златарица Иван Вачков. След като реликвите бъдат обработени от музейните специалисти, част от най-интересните експонати ще бъдат показани на великотърновци и гостите на града, уточнява пред „Янтра днес“ шефът на музея д-р Иван Църов.

71-годишният Иван Вачков е събирал колекцията си цели 55 години. Всяка от тях работи и днес. Това е най-голямата частна сбирка от шевни машини в Европа. Три пъти досега колекционерът е кандидатствал за вписване в книгата на рекордите на Гинес, но от там му поискали 6500 паунда и той се отказал, защото не разбрал за какво точно са парите, а и сумата е твърде голяма за пенсионер като него.

Най-ценният експонат е произведен през 1939 г. На тази машина е шила майката на Вачков. Машината е марка "Мундлос", германска е и е с инициалите на Хитлер. Дядото на златарчанина я купил от еврейско семейство от Русе за подарък на майка му, когато все още била мома.

Най-стара е немската “Кьохлер”, произведена през 1893 г., която Вачков купува от вторични суровини. Друг уникат е германска “Пфаф”, произведена през 1900 г.

Най-скъпата като стойност е 102-годишна “Британия”, която е с оригиналния си петцифрен фабричен номер. 

В колекцията му има 36 модела на шевните машини “Сингер”, както и две миниатюрни руски шевни машини – малки като детски играчки, но с тях реално може да се шие, а също и мъничка бяла китайска машинка на батерии.

Освен уникалната колекция от шевни машини, Вачков събира също радиоапарати, телевизори, магнетофони, както и няколко ютии на въглища и стотици часовници.

Той е подарил на музея в старата столица три от часовниците - единият от които е ръчен, швейцарски, с гравиран на задната му страна подпис на Тодор Живков; и предостави на институцията един джобен, който според колекционера е бил притежание на легендарния войвода Филип Тотю. Музейните експертни тепърва ще проучват предмета, произхода и историята му.   


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки