Награждават акад. Александър Петров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие


Награждават акад. Александър Петров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие
14 Март 2018, Сряда


Научните и иновационните заслуги на изтъкнатия учен са свързани с експерименталното наблюдаване и теоретичното обясняване на шест нови ефекта във физиката на течните кристали

Автор: Десант

Министерският съвет предлага на президента на Република България да награди акад. Александър Петров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, за неговите особено значими заслуги в областта на образованието и природните науки.



Научните и иновационните заслуги на акад. Петров са свързани с експерименталното наблюдаване и теоретичното обясняване на шест нови ефекта във физиката на течните кристали. Между тях се откроява откритието на биофлексоелектричеството и създаденото учение за ролята му във физиката на живата материя. Тези нови ефекти се прилагат в оптоелектрониката, бионанотехнологиите, мембранната биофизика.

Приносът на акад. Петров за висшето образование у нас се свързва със създадената от него научна школа по физика на живата материя. Той чете лекции и води специализирани курсове по новите научни направления: физика на течните кристали, физика на живата материя и биоелектроника във Физическия факултет и във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Автор е на над ​160 рецензирани оригинални статии по физика на течните кристали, биофизика на мембраните и биомолекулна електроника в международни списания и трудове на конференции.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки