Във Велинград: „Сънуваме хоро и хоро наяве играем“


Във Велинград: „Сънуваме хоро и хоро наяве играем“
14 Март 2018, Сряда


Спа столицата на Балканите се готви за домакинството на Седмия национален фестивал за любителите на българските хора „Пролетно хоро”

Автор: Десант

На 24 март във Велинград ще се проведе Седмият национален фестивал за любителите на българските хора „Пролетно хоро”. Мотото тази година е: „Сънуваме хоро и хоро наяве играем!!!“ и той е посветен на 70-годишнината от създаването на курортното градче.

Организатори на събитието са Сдружение „Пролетно хоро“, Дружба „Родина“ и Дружество за защита на Родопите.

В тазгодишното издание ще се включат играорци от 50 фолклорни състава от Велинград, Пловдив, Шумен, Мадан, Благоевград, Стара Загора, София, Дупница, Белово, Бургас, Сандански, Добрич, Копривщица, Пирдоп, Златица, Душанци, Раковски,  Кюстендил, Селановци, Ловеч, Враца, Пещера, Елин Пелин, Нови Искър, Кюстендил, с. Добровница, с. Дивака, Банкя, Перник, Бистрица и Харманли. .

Фестивалът ще бъде открит  в 9,30 ч. на градския стадион в Спа столицата на Балканите от Представителен духов оркестър „Димитър Мечев” при НЧ „Отец Паисий-1893”, които са подготвили специална програма с фолклорни мотиви.

Около 16, 00 ч. ще е парад-дефилето на  танцьорите и гостите на фолклорния празник, които ще преминат маршрута от стадиона до пл. „Възраждане” в кв. Каменица.

„Роял Бенд Благоевград“ е оркестърът, който на откритата сцена на площада отново ще свири, за да се хванат всички на голямото пролетно хоро. Ще се изиграят 6 хора от всяка една фолклорна област на България.



В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки