Нова книга за бежанците от Беломорието и Егейска Македония


Нова книга за бежанците от Беломорието и Егейска Македония
13 Март 2018, Вторник


Неин автор е водещият на предаването на телевизия СКАТ „Прокудени от бащин край” Стоян Райчевски

Автор: Десант

Водещият на предаването на телевизия СКАТ „Прокудени от бащин край” Стоян Райчевски представи новата си книга. Тя е озаглавена „Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония” и обхваща периода 1941-1949 г.

В този том читателят ще се запознае с факти и документи за един по-слабо познат период от бежанската орис на българите - бежанството и преселението от Беломорието и Егейска Македония в периода, когато в Европа и в света бушуват пожарите на Втората световна война.

След възвръщане на Беломорието през 1941 г. към него се устремяват прогонените някога пак от там бежанци, последват ги и прокудени по-рано българи от Източна Тракия, Мала Азия и Македония.

Само три години след това следват нови изпитания, принудително изселване и нови бежански кервани на българите от Беломорието и от Егейска Македония, най-драматични от които са тези по време на Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.), които прогонват и разпиляват от там и много български чада из различни държави в цяла Източна Европа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки