Да бъде или не преместен Джон Атанасов


Да бъде или не преместен Джон Атанасов
Снимка: Би Ти Ви
13 Март 2018, Вторник


Васил Божков иска да махне паметника на създателя на прототипа на съвременния компютър, който се извисява пред Телефонната палата, авторът на монумента е потресен

Автор: Десант

Паметникът на Джон Атанасов пред бившата Телефонна палата в София може да се превърне в поредната ябълка на раздора, която да се търкаля известно време из общественото пространство, предизвиквайки оживени спорове и коментари.

Причината е, че новият собственик на знаковата сграда в центъра на столицата - "НГ пропърти" ЕАД, чийто член на съвета на директорите е бизнесменът Васил Божков, иска да махне монумента. 

Репортаж на Би Ти Ви припомни, че в началото на месеца главният архитект на София Здравко Здравков е издал разрешение за промяната на устройствения план за Телефонната палата, което допуска етажите ѝ от 5 да станат 6.

С проекта собственикът променя предназначението на сградата, като желанието му е тя да се превърне в „обществено обслужваща" сграда – културен център с музей, където ще бъдат изложени над 3000 антични предмети от личната колекция на Васил Божков.

Пред Би Ти Ви Борислав Петров, който е представител на дружеството заяви, че преместването на паметника ще бъде преместен изцяло за сметка на "НГ пропърти". Той посочи, че даже вече му е избрано и ново място – пред Техническият университет в София.

От самото висше училище уточниха, че очакват монумента до края на месеца.

Но е възможно и това да не стане, тъй като статуята е собственост на Столичната община, но ако авторът й – скулпторът Вълко Ценов, не даде съгласието си, тя ще трябва да остане на сегашното си място.

По думите на твореца обаче, творбата му е направена специално за сградата на Телефонната палата, защото тя е свързана с технологиите и комуникациите, а Джон Атанасов е създателят на прототипа на съвременния компютър.

Той добави, че никой не го е търсил да го пита дали е съгласен паметникът да бъде преместен. „Това е една толкова провинциална картина, безсмислена, нагла. Няма да си пестя думите за това…”, споделя Ценов в ефира на медията.  

През 2003 г. специално за откриването на паметника в София пристигна цялата фамилия на Джон Атанасов. Скулпторът се чуди как биха реагирали сега: „Недай си, Боже, биха се отказали дори от това, че на Джон Атанасов произходът му е български…” - коментира още огорченият създател на знаковия монумент.



В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки