Скандалът с ваксините „Пентаксим“ и „Еувакс Б“ влиза в съда


Скандалът с ваксините „Пентаксим“ и „Еувакс Б“ влиза в съда
12 Март 2018, Понеделник


СГП повдигна три обвинения срещу бившият здравен министър Петър Москов

Автор: Десант

Бившият здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд по три обвинения във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф, внос от Турция.

Това съобщиха от пресцентъра на Главна прокуратура. От там уточняват, че са внесли обвинителен акт в съда срещу Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Мярката към всички обвиняеми е подписка.

Разследването по този случай започна, малко след като вторият кабинет на Борисов подаде оставка през ноември 2016 г. Тогава на разпит в Столичното следствие бяха извикани няколко министри и дори премиерът.

Москов е обвинен в три престъпления. Първото е за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерството на здравеопазването на Турция - 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България.

Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната, посочват от прокуратурата в съобщението до медиите.

Заключението на прокуратурата е, че от тези действия на министъра са настъпили вредни последици за министерството, оценявани на 325.2 млн. лв. и неимуществени вреди, които се изразяват в създаване на недоверие в авторитета на министерството. Това определя деянието като особено "тежък случай".

Второто престъпление, с което Москов отива на съд, е за сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата бившият здравен министър в съучастие, като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 милиона дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение за бившия здравен министър е за безстопанственост. Според държавното обвинение периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, Москов не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

"В резултат на престъпното бездействие на П.М. е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф", без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на "Бул Био" ЕООД", пишат още от прокуратурата.

Според тях по този начин са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.

Заместникът на Москов - Адам Персенски ще бъде съден по две обвинения. Едното е, че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на Петър Москов, умишлено го е улеснил да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози "Еувакс Б", като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС.

Престъпните действия на Персенски, пишат от прокуратурата, се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Република Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство у нас. На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини. Персенски е участвал в работна група за изготвяне на същото споразумение.

На 19 юли същата година Персенски е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините у нас, се разбира още от съобщението на прокуратурата.

Второто обвинение на Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на управителя на "Бул Био" ЕООД да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на над 400 хиляди лева.

Управителят на "Бул Био" АД с инициали Л.Д. е предаден на съд по две обвинения за безстопанственост по смисъла на чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК във връзка с производство на ваксина "Тетадиф", без нужните разрешения в периода 20 юни 2016 – 1 юли 2016 г.

Второто престъпление е осъществено в периода 9 ноември 2015 – 27 ноември 2015 г., когато Л.Д. е допуснал разпиляване на имуществото на "Бул Био" ЕООД в общ размер на 44 685, 55 лв.- престъпление по чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК.

Щетата е формирана от направените производствени разходи във връзка с производство на ваксина "Тетадиф" , предназначена за Република Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Управителят на "Бул био" ЕООД има и трето обвинение - за това, че на 27 ноември 2015 г., като длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодна сделка – дарение на ваксини "БЦЖ" (250 000 ампули по 20 дози) в полза на Министерството на здравеопазването. От това е произлязла значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.

На съд по обвинение в безстопанственост е предаден и Р.А. - завеждащ отдел в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД и Ю.Ц. - завеждащ отдел "Качествен контрол" в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Тя е обвинена за четири отделни документи престъпления, свързани с изготвянето на официални документи с невярно съдържание – сертификати за износ на ваксина и сертификати за хранителни среди, и ползването на неистински официални документи.

В една част от тях е отразявано, че партидите с ваксина "БЦЖ" отговарят на съответните спецификации в разрешението за употреба и на разпоредбите за освобождаване на биологични продукти.

В други е посочено, че определена хранителна среда, използвана при ин витро процедури, е отговаряла на изискванията за качество.

Тези документи са се използвали пред клинични микробиологични лаборатории в страната.


В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
???
15.03.2018 06:00:25
0
0
?????
За какво става въпрос? За какво са тия ваксини, къде са отишли и ????
Какви са тия информационни материали???
1
още за И Конвенция
13.03.2018 07:03:22
0
0
Много са смешни с този Истанбулски документ.
Значи мина модата на Демокрацията на Джипа без специални документи за престъпностите и позорищата в България! Сега .... като нова мода - истанбулски документи??? Това може да се каже на институциите в "Европа"... А по-сигурно е Те да са във Грешка!!!
Но тъй като състоянието с информацията/достъп до информация.... няма нужда до безкрайност да се повтаря, такава политика/промяна/мисъл в България въобще не е положена/не се е положила...и управлението на тези процеси във времето!!! Като следствие на толкова престъпности, критиките по нещата в "Европа" могат да бъдат анализирани и развити само институционално! Пряко хората са изключени от този процес!!!
А как се разглеждат подобни провокации - като въпроси без еднозначен отговор, отворени въпроси...., зависещи от неизвестни контекстове, данни... които с нашата изолация... са просто смешни за обобщения. Отдавна е преминат баланса на разумното и неразумното.... т.е. радикализация, фанатизъм... Това е , което и българските представители могат да кажат, защитят. вкл. и на европейските форуми/микрофони.???
(сега ... следва четене... или после... други работи...)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки