Историци ще умуват над миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“


Историци ще умуват над миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“
Снимка: Уикипедия
12 Март 2018, Понеделник


Дискусия ще търси идеи, които ще я направят атрактивен обект

Автор: Десант

Водещи български учени ще обсъждат в Перник миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“. Дискусия на тази тема ще се проведе на 14 март от 15 часа в конферентната зала на Двореца на културата в миньорския град. 

Участие във форума ще вземат преподаватели от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски. Сред тях са заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Николов – специалист по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – специалист по антична археология, гл. ас. Даниела Стоянова, специалист по археология, както и перничаните проф. Надя Манолова, специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов – специалист по средновековна история.

В обсъждането ще участва и общинското ръководство, а от Регионалния исторически музей ще припомнят за направените проучвания на старинната крепост на пернишкия болярин.

„В рамките на срещата ще разкажем за историята на тази крепост, какво се е случило през античността, средновековието и възраждането. Ще обсъдим и състоянието й в този вид, както и идеи, които ще я направят атрактивен обект, за да бъде полезна“, уточнява доц. Георги Николов.

През есента на 2017 г. пернишката кметица Вяра Церовска призна: „Факт е, че в този си вид крепостта „Кракра” не може да привлече туристи и перничани дори. Факт е, че от билетите за вход не могат да се подсигурят средства даже да се окоси тревата около нея, да не говорим за цялостната й визия”.

Припомняме, че вече няколко години подред управниците на Перник замазват най-голямото престъпление срещу паметта на миньорския град – гаврата с бутафорната крепост Кракра, направена за 5 милиона лева.

„Визуализацията“, както наричат това, което представлява нелепият вид на обекта в момента, е едно от последните дела на вече покойната кметица на миньорския град Росица Янакиева и нейния екип.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки