Историци ще умуват над миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“


Историци ще умуват над миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“
Снимка: Уикипедия
12 Март 2018, Понеделник


Дискусия ще търси идеи, които ще я направят атрактивен обект

Автор: Десант

Водещи български учени ще обсъждат в Перник миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“. Дискусия на тази тема ще се проведе на 14 март от 15 часа в конферентната зала на Двореца на културата в миньорския град. 

Участие във форума ще вземат преподаватели от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски. Сред тях са заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Николов – специалист по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – специалист по антична археология, гл. ас. Даниела Стоянова, специалист по археология, както и перничаните проф. Надя Манолова, специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов – специалист по средновековна история.

В обсъждането ще участва и общинското ръководство, а от Регионалния исторически музей ще припомнят за направените проучвания на старинната крепост на пернишкия болярин.

„В рамките на срещата ще разкажем за историята на тази крепост, какво се е случило през античността, средновековието и възраждането. Ще обсъдим и състоянието й в този вид, както и идеи, които ще я направят атрактивен обект, за да бъде полезна“, уточнява доц. Георги Николов.

През есента на 2017 г. пернишката кметица Вяра Церовска призна: „Факт е, че в този си вид крепостта „Кракра” не може да привлече туристи и перничани дори. Факт е, че от билетите за вход не могат да се подсигурят средства даже да се окоси тревата около нея, да не говорим за цялостната й визия”.

Припомняме, че вече няколко години подред управниците на Перник замазват най-голямото престъпление срещу паметта на миньорския град – гаврата с бутафорната крепост Кракра, направена за 5 милиона лева.

„Визуализацията“, както наричат това, което представлява нелепият вид на обекта в момента, е едно от последните дела на вече покойната кметица на миньорския град Росица Янакиева и нейния екип.


В категории: Новини , Забележителности

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
предложение
21.03.2018 17:03:18
0
0
Поне един макет ... много е интересно...
1
точно
21.03.2018 17:01:28
0
0
"визуализация/визия" .. не става. Нито "интегриране" и "акумулиране" на всякакви проблеми.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки