Разкрита през 2017 г. в Червен църква е сред най-представителните храмове в средновековния град


Разкрита през 2017 г. в Червен църква е сред най-представителните храмове в средновековния град
РИМ-Русе
12 Март 2018, Понеделник


Презентация в Русе ще запознае публиката с резултатите от проведените през миналата година теренни проучвания на археологическия резерват

Автор: Десант

През миналата година разкопките на средновековния Червен се осъществиха в напълно нова крепостна зона. Открита бе основа на църква -  шестнадесетата до момента, намерена там. Разкрити са и множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на постройката. По мнение на археолозите това е един от най-преставителните храмове в средновековния град.

На 15 март, четвъртък, от 18 часа в зала „Kняз Александър I” на Историческия музей в Русе ще бъде представена презентация на тема „Средновековният Червен и църква №16“, на която археологът Светлана Великова ще запознае присъстващите с резултатите от проведените през 2017 г. теренни проучвания на археологическия резерват.

Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити още замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, много църкви, обществено-административни сгради, както и жилища и различни значими археологически находки.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки