Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин


Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин
Снимка: 24 часа
12 Март 2018, Понеделник


По време на днешното заседание беше прочетен обвинителният акт срещу двамата

Автор: Десант

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин, информира БГНЕС.

Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин - в безстопанственост. Първоначално бившият министър беше с мярка за неотклонение „подписка”, но по-късно съдът я отмени и двамата с Ангеличин остават без мярка за неотклонение по време на съдебния процес.

По време на днешното заседание беше прочетен обвинителният акт срещу двамата. Беше определена следваща дата за заседание - 21 март от 10,00 ч., когато ще бъдат призовани за изслушване 10 свидетели от общо 18.

Припомняме, че Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като министър на външните работи, не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това МВнР е било ощетено с 494 458,03 лв. 

Христо Ангеличин е обвинен в това, че от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като зам.-министър на външните работи, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР.

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения, сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

Вместо да се спази законът, МВнР сключило две споразумения с Министерството на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки