3 милиона лева отпуска правителството за язовирите в община Хайредин


3 милиона лева отпуска правителството за язовирите в община Хайредин
10 Март 2018, Събота


Това стана на извънредно заседание на кабинета, свикано от премиера, заради преливането на язовири

Автор: Десант

На извънредно заседание на МС, свикано от министър-председателя Бойко Борисов за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири, премиерът обяви, че днес ще бъде прието постановление на правителството за отпускане на 3 млн. лв. за язовирите в община Хайредин.

Само че те докато ги направят, ще трябва да минат през обществени поръчки, ще имат още години, ще дойдат, ще ги обжалват и дотогава страховете на хората стоят, и това го правим години наред, коментира премиерът.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието, премиерът посочи предложението на икономическия министър Емил Караниколов да се направи отделна аварийна компания, която само с язовирите да се занимава или да се ползват експертни ресурси на НЕК, които ремонтират държавните язовири.

Сред другите проблеми, отбелязани от премиера, е липсата на точна формулировка какво е язовир. Има много микроязовири, които при обилни валежи се пълнят и създават проблеми, добави премиерът.

Той отбеляза, че някои от язовирите, според представители на местната власт, са били неизползваеми. Като не са нужни, защо не ги източите. Няма язовир, няма проблем, попита премиерът и се позова на инженерни твърдения, че високата вълна се появява веднъж на сто години. Като гледам как се развиват природните и климатични промени, тя ще дойде, допълни Борисов.

Когато се готвим за бедствия, е хубаво да се прави в хубаво време, а не когато настъпило бедствието, каза премиерът на заседанието и изтъкна, че месеци наред се наблюдава процес на "безкрайно администриране" между държава и общини, агенции и структури по отношение на състоянието на язовирите, и заяви, че безкрайно се вбесява от това, че чува как нещо не може да стане заради административни и други причини. Лавинообразно нарастват цени, суми и всичко останало, коментира премиерът.

Премиерът информира, че вчера е имал среща с хидроинженери от Враца и попита какво толкова сложно има да се поддържат съоръженията. Това са едни кранове и те се поддържат в изправност, отбеляза премиерът. Той напомни, че в страна има 7000 язовира.

"Поотделно съм правил сигурно стотици срещи – от вчера с хидроинженерите, момчетата от Враца, които се занимават с тази работа. Едната страна бракониери я взривявали, после – възстановявали. Другата аварийно правена, преливник не работел. Какво толкова е сложното на този преливник, какво толкова сложно има на тези съоръжения, това са едни кранове и те се поддържат в изправност?!", добави Борисов.

В заседанието участват също директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР Николай Николов, зам.-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки