Празник в Орешак ще представи традиционни български продукти и ястия


Празник в Орешак ще представи традиционни български продукти и ястия
09 Март 2018, Петък


Вижте какво може да дегустират гостите на събитието

Автор: Десант

В Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак  в събота и неделя, 10-11 март, ще се проведе Празник на българската храна. Съорганизатори на кулинарното събитие са свенекомплекс „Голямо Враново Инвест“ и фондация „Култура на виното“.

Форумът е една възможност да бъдат представени традиционните български продукти и ястия. „За нас е важно България да бъде разпознаваема не само като туристически бранд за мoрски и ски туризъм, но и като страна с богата култура и с качествени и вкусни храни. Целта е да се подчертае значението на гастрономията, както и възможностите за развитие на свързаните с нея занаяти и професии“ - изтъква директорът на Националното изложение Иван Чакъров.

Гостите на празника на българската храна в Орешак ще могат да опитат мед, сушени плодове и зеленчуци, билкови чайове, сладко от сини сливи, тахани, ядкови кремове и фъстъчено масло, изтънчени натурални десерти и истински квасени и втасали хлябове от пълнозърнести брашна от пшеница, ръж и лимец, иновативни и традиционни млечни продукти, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от сливи.

Българският вкус ще бъде представен още с домашна лютеница, бобена салата, печени меса, „Троянска луканка“ и други  традиционни за българската трапеза висококачествени продукти.

Ще има и демонстрация по транжиране на различни видове меса от българския национален отбор, който след броени дни (20-22 март) ще участва на Световното първенство по транжиране в Белфаст, Северна Ирландия.

По време на феста ще се проведе и конференция на тема „Българската храна – предизвикателство и възможности“, на която ще се дискутират актуални за сектора теми като: развитие на фермерските пазари у нас, възможности за кулинарен туризъм в страната, връзката между храната и здравето, критерии за чиста храна, стандартите за  българските храни, потребителското доверие и др.

Допълнителна за доброто настроение и положителните емоции ще гарантират дегустацията на печени меса, подбрани напитки и деликатесни храни, както и пъстрата музикална програма. 


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки