НФСБ почете паметта на жертвите на атентата при гара Буново


НФСБ почете паметта на жертвите на атентата при гара Буново
09 Март 2018, Петък


На днешния 9 март се навършват 33 години от най-кървавия атентат в българската история, извършен от дейци на протурския тероризъм у нас

Автор: Десант

Активисти на НФСБ, симпатизанти, родолюбиви граждани и жители на Буново се поклониха днес пред паметта на невинно загиналите при атентата на гара Буново. На поклонението присъстваха вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, народните представители Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев, Росен Живков и Петър Петров, заместник-председателят на НФСБ и директор на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев.

Днес се навършват 33 години от най-кървавия атентат в българската история, извършен от дейци на протурския тероризъм у нас. Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София.

Загиват 7 души – 3 деца и 4 жени. Тежко ранени са 9 души, след които също има две деца. Жертвите са могли да бъдат много повече, ако влакът не беше закъснял с две минути и взривното устройство бе избухнало в тунела, бе припомнено по време на поклонението.

„Както всяка година и тази сме тук, за да засвидетелстваме своето преклонение и почит пред невинните жертви на протурския тероризъм“, заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след като на мястото на атентата бе извършена заупокойна молитва и присъстващите отдадоха почит с едноминутно мълчание.

Той припомни, че след един етап на обществена забрава тук по инициатива и със средства на телевизия СКАТ, с помощта на синовете на Николай Хайтов и съдействието на Община Мирково е изграден паметник на жертвите от атентата, пред който паметник оттогава до днес се събираме, за да отдадем почит.

Но освен преклонението пред жертвите и решимостта ни да не допуснем подобни зверства, ние успяхме и в още нещо – в премахването на чешмата в село Трънак, Община Руен, Бургаско, издигната в памет на тези, които извършиха този престъпен акт и които бяха осъдени на смърт. Чешма, която беше изградена напук на историческата правда, за да противопостави турския на българския етнос, като тържество на тероризма и надмощие на турския над българския етнос. Успяхме да премахнем тази чешма, защото никъде в света няма паметник на тероризма“, заяви в словото пред присъстващите на поклонението Валери Симеонов.

По думите му първоначално пред този паметник са се събирали шепа хора. Впоследствие  поклонението се е превърнало в традиция.

„Успяхме към патриотите да привлечем още хора, най-голямото постижение бе да обединим всички патриотични сили в България – НФСБ, ВМРО и Атака, и да влезем в Народното събрание с директно участие в управлението на държавата“, каза Валери Симеонов.

Той добави, че паметникът не е място за политически речи и затова ще заяви само категоричната си убеденост, че пътят към просперитета на България е модела на обединените патриотични сили.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки