В Етъра отвориха „Вратата на спомените"


В Етъра отвориха „Вратата на спомените"
Снимки: АЕК "Етър"
08 Март 2018, Четвъртък


А зад нея може да се видят уникални сокайни накити

Автор: Десант

Преди броени дни в Етнографския музей на открито „Етър" край Габрово бе открита изложбата „Вратата на спомените".

Официалната хипотеза е, че тази врата е част от отдавна съборена Гайтанджийска одая в местността Тепавиците – днес около тунела до габровския завод "Капитан дядо Никола". Според други данни, Вратата на спомените е била част от Регионален исторически музей-Габрово. Проучва се и трета версия – че идва от Априлци.

За релкивата преди години богат англичанин бил готов да брои 12 000 лири на създателя на музея Лазар Донков. Но той не се изкушава от офертата и така старината остава у нас.

Тя е интересна със своята визия и надписите, които са издълбани върху дъските й през различни периоди. Те отбелязват събития от 1864 до 1886 г. Последно върху нея е гравирана през 1960 г. една розета.

Освен Вратата на спомените, в изложбата са представени сокай и сокайни шевици от фонда на Регионален исторически музей-Габрово.

Идеята на авторите – уредниците в „Етър"-а Павлина Дамянова и Георги Георгиев и графичният дизайнер Мирослав Живков, е да представят вратата като гранично пространство.

В българската народна традиция прагът и вратата са важни, тъй като отделят семейството от външния свят. През портата се излиза с десния крак. Булката прекрачва в новия си дом отново с десен крак, а след като вече е невеста – в първия понеделник след сватбата, слага сокаен накит на главата си.


Сокайни накити, представени в експозицията

„Диадемата, известна като кръжило, се намира над челото при поставяне на сокая. Украсена с цветни камъни, тя е от различен метал, който показва социалния статус на семейството. Интересна е сокайната лента, пред самото кръжило, която е с много красива украса. За нея се захваща платното за обвиване на главата на жената, която носи сокая.

Смочетата – малки триъгълни плочки с висулки, падат покрай ушите. Подбрадникът също е признак на социален статут. Той се състои от нанизани монети, чиито брой е различен. Нагръдникът е синджирче, което пада от сокая върху гърдите на жената. Наушниците са поставени до смочетата", разказва уредникът в РИМ-Габрово Николета Маринова.

Тя припомня, че по информация на д-р Петър Цончев само накитите по сокая струват между 650 и 800 гроша. Колкото по-благороден е металът, толкова по-скъпо е украшението.

В изложбата могат да бъдат видени и сокайни шевици с различна техника на изработване – тъкани, писани и ажурни. Част от тях са предоставени от Регионален исторически музей-Габрово, други са на ЕМО „Етър".

Идеята на екипа е „Вратата на спомените" да стане постоянна експозиция в Изложбената зала над Хлопкарската работилница в музея.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки