Шапките на съпругата на инженера, донесъл от Швейцария часовника емблема на Бургас, влизат в музея


Шапките на съпругата на инженера, донесъл от Швейцария часовника емблема на Бургас, влизат в музея
Сияна Маркова на кея около 1941 г. Снимка: РИМ-Бургас
08 Март 2018, Четвъртък


Дарението е отзвук на инициативата за събиране на вечерни дамски тоалети и официални мъжки костюми, носени в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век

Автор: Десант

Неотдавна Регионалният исторически музей в Бургас обяви кампания за събиране на вечерни дамски тоалети и официални мъжки костюми, носени в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век.

Музейните специалисти от етнографската експозиция вече може да се похвалят и с първите дарения, получени в отговор на тяхната инициатива. Те са получили 11 шапки, които някога е носила Сияна Маркова - съпругата на инженер Георги Марков, който през 1936 г. донася от Швейцария трилицевия градски часовник, който се превръща в една от емблемите на морския град.

И до днес под неговите циферблати всеки ден среща си уреждат десетки бургазлии.

Инженер Георги Марков е бил директор на някогашната кооперация „Светлина", която електрифицира пред 1927 г. Бургас, който догогава се осветявал с фенери. Отмерващото времето средство е от прочутата швейцарска марка "Фаваж".

В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век сградата, на която часовникът бе монтиран – на ъгъла между централните бургаски улици „Богориди“ и „Александровска“, бе съборена, а тиктакащото съоръжение бе захвърлено в мазето на общината.

Към ножв живот се връща отново в навечерието на празника на града –Никулден, на 6 декември 1993 г., когато е монтиран в непосредствена близост до първоначалното си място.
Електрическият му механизъм командва от сградата на община Бургас. Всичко по него е освежено и изглежда като ново, но е оригинално – както стрелките, така и алуминиевият корпус.

Етнографите от бургаския музей се надяват, че на призива им ще откликнат още бургазлии, които до края на март да предоставят за експозицията официални облекла на своите  предшественици, както и снимки от доброто старо време.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки