Австриец представя в Кюстендил европейския опит в борбата с корояда


Австриец представя в Кюстендил европейския опит в борбата с корояда
Архив "Десант"
08 Март 2018, Четвъртък


Вредителят причинява огромен проблем със съхненето в иглолистните насаждения

Автор: Десант

На 8 и 9 март в Кюстендил горски служители ще обменят европейски опит и добри практики в борбата с корояда. Основен лектор на семинара е Бернард Перни от Института за опазване на гората към австрийския Център за изследване на гората. Той ще даде разяснения за начините за наблюдение и методите за борба с вредителя.

Форумът се провежда в рамките на международен германо-българо-македонски проект. Една от целите на проекта е подпомагане устойчивото управление на горите в Осоговска планина, попадаща в три териториални поделения на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Активните действия за овладяване на проблема с корояда, който причинява съхнене в иглолистните насаждения, са основен приоритет в работата на горските служби у нас.

През последната година бяха предприети редица мерки за доближаване до европейския опит за по-бързо усвояване на нападнатите дървета и предотвратяване заразяването на нови гори. Санитарните сечи са най-ефективни тогава, когато се отсичат заразени, но все още жизнени дървета, в които бръмбарите живеят и се размножават.

Към началото на март общата площ на увредените от корояди, пожари и др. природни фактори иглолистни гори на територията на ЮЗДП е 2722 хектара. Над половината от тях попадат в областите Кюстендил и Перник. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки