Евростат: Жените в ЕС получават с 16% по-малко от мъжете


Евростат: Жените в ЕС получават с 16% по-малко от мъжете
08 Март 2018, Четвъртък


Най-висока е разликата в Германия и Великобритания

Автор: Десант

Жените в Европейския съюз получават средно по 16% по-малко от мъжете през 2016 г., сочи проучване на статистическа агенция Евростат. „За всяко евро, което мъж е спечелил на час, една жена е направила средно 84 цента“, се казва в прессъобщение до медиите, разпространено в навечерието на Международния ден на жената.

В световен мащаб жените печелят средно с 23% по-малко от мъжете. Според Международната организация на труда при сегашните темпове на изравняване на заплащането ще са необходими 70 години, за да се запълни празнината.

Разликата в ЕС между представителите на двата пола е само малко по-добра от тази в Съединените щати, където на жените се плащат с 20% по-малко от мъжете.

Тя е особено висока в Германия и Великобритания - 21%, Румъния, Италия и Люксембург имат най-добри резултати, като разликата е около 5,5 процента, докато във Франция жените печелят с 15,2% по-малко от мъжете.

В България разликата е 14,4%.

Във вторник, 6 март, 15 от 28-те членове на Еврокомисията публикуваха декларация, потвърждавайки равнопоставеността на половете като един от принципите на ЕС.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че иска жените да заемат 40% от висшите позиции по времето, когато неговият мандат приключи през октомври 2019 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки