Дигите край река Русокастренска отново се рушат


Дигите край река Русокастренска отново се рушат
Снимка: Теодора Иванова
07 Март 2018, Сряда


Има опасност отново да се повтори наводнението от есента на миналата година

Автор: Дина Харизанова

По време на бедственото положение в общините Камено и Бургас през есента на миналата година, при което бяха наводнени много населени места и загинаха четирима души, заради скъсана дига на Русокастренска река бяха евакуирани жителите на село Тръстиково.

Обилното снеготопене и дъждоветe от последните дни разкриха нелицеприятния факт, че част от въпросната дига отново се руши. Непосредствено до зейналите наскоро ями се виждат нови пукнатини, които са сигнал, че при следващ порой, почвата може да поддаде. И ако не се вземат спешно мерки, възможно е да се стигне до нови инциденти. 

Самото речно корито отдавна не е почиствано и е обрасло и с папур, храсти и дървета, които го затлачват и пречат на водата в да преминава безпрепятствено до вливането си в близкия язовир Мандра.  

По думите на бургаския губернатор Вълчо Чолаков, близо 9 милиона лева ще са нужни, за да се почистят деретата и речните корита в областта. Но от десетина години за тази цел не е постъпвала и стотинка от държавния бюджет. Надеждата да се осигурят средства за това е в предстоящ проект по европейска програма, който предстои да бъде реализиран.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки