България и Катар ще подпишат Меморандум за доставки на втечнен или компресиран природен газ


България и Катар ще подпишат Меморандум за доставки на втечнен или компресиран природен газ
07 Март 2018, Сряда


Двете страни ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за тази цел

Автор: Десант

България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от катарската страна до нашата държава и региона на Югоизточна Европа.

Двете държави ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми.

Това е предвидено в проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на енергетиката и Министерството на енергетиката и индустрията на Катар, одобрен от правителството на днешното му заседание.

С повече от 24 трлн. куб. м. Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%.

Активизирането на двустранното сътрудничество между Република България и Държавата Катар в областта на енергетиката е напълно в синхрон със стремежа на страната ни за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки, изтъкват от правителствения пресцентър.

С днешното решение на Министерския съвет министърът на енергетиката, който е председател на двустранната смесена междуправителствена комисия за икономическо и търговско сътрудничество, е упълномощен да проведе преговорите и да подпише меморандума.

Междувременно стана ясно, че емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани ще направи утре, 8 март, първото си държавно посещение у нас. Визитата му е по покана на президента Румен Радев, но в програмата му е предвидена и среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Двамата ще обсъдят задълбочаване на двустранното сътрудничество в широк спектър от области, както и възможностите за съвместни проекти и насърчаването на връзките между инвестиционните, бизнес и академични среди в двете страни, уточняват от правителствения пресцентър.

При посещението на Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани ще бъдат подписани общо три меморандума - в областта на енергетиката, младежта и спорта и образованието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки