Набези на лисица и чакал смутиха колонията на къдроглавия пеликан в „Сребърна“


Набези на лисица и чакал смутиха колонията на къдроглавия пеликан в  „Сребърна“
Снимка: Резерват "Сребърна"
07 Март 2018, Сряда


Хищниците са достигнали до гнездящите птици  по леда

Автор: Десант

Набези на дребни хищници – лисица и чакал, са наблюдавани през почивните дни в колонията на къдроглавия пеликан в „Сребърна“ и са изплашили птиците, съобщават от резервата.

Животните са достигнали до гнездящите птици  по леда. Не е известно дали хищниците са изяли намиращи се в гнездилището яйца, предвид неблагоприятните метеорологични условия – ниски температури, комбинирани с обилни валежи от сняг, дъжд и вятър. Няма данни да са уловени възрастни птици.

След разтопяването на леда и наличие на практическа възможност за достъп, охранителите в резервата ще влязат с лодка в езерото и ще направят оглед и оценка на щетите в пеликанската колония.

В момента в колонията се наблюдава един млад  екземпляр. Останалите птици вероятно са по поречието на река Дунав в търсене на храна. 

Експертите очакват с повишаване на температурите и разтопяването на снега и леда, както и  покачване на водното ниво, птиците да се завърнат и гнездовия сезон да бъде възобновен. Основание за това дава фактът, че аналогична ситуация вече се е случвала преди около 10 години, както и  че кожните торби на птиците са силно зачервени, което е признак за повишена хормонална и копулационна активност. Повторните опити за загнездване биха съвпаднали с обичайния период за начало на гнездовия сезон.

Поради необичайно високите температури през месеците декември 2017 г. и януари 2018 г. пеликаните се завърнаха в гнездовата колония още през декември и скоро след това започнаха изграждане на гнезда и размножаване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки