Къщата на Гешов в София е оставена да се руши


Къщата на Гешов в София е оставена да се руши
Снимки: citybuild.bg
07 Март 2018, Сряда


Кметицата на столичния район „Средец" Мария Ачкова е обезпокоена за лошото състояние и на друг паметник на културата - бившата сграна на Нотариата

Автор: Десант

Кметицата на столичния район „Средец" Мария Ачкова изрази своето безпокойство относно лошото състояние, в което се намират къщите на някогашния министър-председател Иван Евстратиев Гешов и на инж. Михаил Момчилов (бивша сграда на Нотариата), изградена по проект на неговия брат - арх. Петко Момчилов, проектирал такива емблематични обекти като Българската народна банка, Александровската болница, Синодалната палата, Централната минерална баня, църквата „Св. Седмочисленици” и много училища и други обществени сгради в София, Русе и Варна.

"И двете са със статут паметници на културата. Според правомощията, които имаме, единственото, което можем да направим, е да напомним на институциите, длъжни да се грижат за тях, че сградите са недвижими културни ценности, които трябва да бъдат опазени, съхранени и поддържани в добро състояние", обръща внимание Ачкова, цитирана от citybuild.bg.

Тя е изпратила писмо до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и дирекция "Контрол по строителството"-НАГ относно необходимостта от обезопасяване на сградата на бул. "Патриарх Евтимий" 2, както и относно информация за това какви ще бъдат действията по изготвен инвестиционен проект.



Според коментари в публичното пространство, къщата на Гешов умишлено се разрушава, тъй като има проект за изграждане на хотел на нейното място.

Сайтът citybuild.bg припомня, че наскоро Столична община представи идеи за мерки и финансови механизми за подпомагане собствениците на сгради – недвижими културни ценности. Основният акцент на пресконференцията бяха предложенията на общината за даване на статут на културна ценност на важни обекти и връщането на статут за обекти, на който той е бил отнет.


В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
въпроси
10.03.2018 15:43:42
0
0
В икономиката също. Примерно, да се намери баланс в структурирането на частно, кооперативно, държавно.... Хорта мислят. Дали да вземеме шведски модел? ами дали Американски? т.е откъде да препишеш... нещо, което така или иначе остава пропаганда/реклама ... не техните си неща. Докато стигнеш, или въобще можеш до техните причинно-следствни връзки???? Едва ли от тука може да стане...Такива дебати, разговори обсъждат цивилозованите хора/държави/култури. Тези, които не искат да повтарят като папгали, разбрали недоразбрали. Емоционалната схема... Не обяснения в "любов" само на едното. Само другото.... Няма структура. Може, т.е въобще да не пасва на твоите условия, в тяхната сложност, комплексност... Само глупости. не ги говорят, изслдват. Изключително изостанала, религиозна в своя фанатизъм мисъл, обществено съзнание и общество!!!
1
Въпроси
10.03.2018 15:02:49
0
0
Чия собственост е къщата? За кой Гешов/и става въпрос? Как е била (и то) Нотариат? Всички тези въпроси... са толкова интересни (???) Истинска Идея (мъничка Идея!)... за изчезналата София има само в Музея на София. Ако намерите ... каквото търсите. Книга - търсих аз. Малко предварителна подготовка!!! На издания, снимки... снимките са цензурирани, дори и малкото... уж с нова информация след промените... Дано да излязат по-професионални неща! Съпътстващата информация... също. Нищо да не може да се разбере от снимките. Никаква композиция, улици... Пльоснато/снимано... и традиционните внушения, в различните им варианти.... но никога обективни или истински. Поне за мой край ... нещата ги знам в строителството и образованието! Не мога да обходя цяла България/няма как. Толкова не отговарят на истината нещата... ,че просто не зная откъде ги взимат всичките тия Образни пропаганди!, се казвало.
Само Рационално погледнато. Коя държава общност ще развие реклама, Мисъл (най-вече) на унищожение/омраза... на Богатството си? На Индустриалното ли ще правиш пропаганда, Реклама и Мисъл? С лопата да ги ринеш... Никой не ти ги иска.... Освен това, когато говориме за тези ансамбли от минало и модерност... ппримерно в Източна Германия. Доколкото и частично мога да придобия представа от снимки, кадри....Не трябва да се забравя, че модерностите са в пропорци, съотношения със старинното. То не е изцяло Унищожено, Заличено, Преформатирано.... до нарушаване на всички тези баланси. На културата. Емоцията.
В крайна сметка... в крайности никога не може да се изпада. Обществото е имало нужди от своите корекции (срещу пристъпностите...) Но просто всичко е решение на баланс ("лявото" не може да няма в този баланс своето място; няма да бъде баланс без него!) Психологически и т.н. балансът трябва да се гради, постига... за да бъде креативен, развиващ, духовен, изкуство на мисълта в нейната безкрайност и гениалност. Не индустриалност и тоталитаризъм.
Тука идва следващият въпрос/заблуда. Доколко..... Рационално е било това Крайно! Общество на Мисълта/рационалността! Заблуда, нали. След тонове... пропаганда.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки