Валери Симеонов: Патриарх Кирил е агент Михайлов от съветското КГБ


Валери Симеонов: Патриарх Кирил е агент Михайлов от съветското КГБ
07 Март 2018, Сряда


Вицепремиерът и лидер на НФСБ коментира пред БНТ посещението на руския патриарх у нас, продажбата на ЧЕЗ, спешните промени в Закона за енергетиката и оставката на Теменужка Петкова

Автор: Десант

Изкривяванията на свободния пазар на електрическа енергия, а след това и казусът с продажбата на активите на ЧЕЗ у нас предизвикаха изготвянето на спешни промени в Закона за енергетиката. На този фон се разгаря и дебатът дали държавата да си върне електроразпределителните дружества или да участва с контролен пакет акции в тях.

По тези теми разговаря Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика и лидер на НФСБ, в студиото на "Денят започва" по БНТ.

По повод на вчерашната среща с представители на Реформаторския блок Валери Симеонов заяви, че те са подготвили смислени текстове. Те предвиждат, когато се подготвя сделка със сериозен пазарен дял и която засяга много потребители, да се извършват съответните проучвателни действия или събиране на информация от ДАНС.

На базата на събраната информация да се изготвя позиция на Министерски съвет, каза той и допълни, че предстои да се уточни дали МС да се ангажира с това или пък да е ДАНС или КЕВР.

По думите на Валери Симеонов е недопустимо държавата да изкупи на 100% ЧЕЗ, тъй като това означава, че ще се върнем към времената отпреди 10 ноември 1989 г.

"И още веднъж да започнем да започнем да си доказваме, че държавата не винаги е най-добрият стопанин. Имаме такива конкретни примери в момента с държавни предприятия, които са с много по-раздут щат, отколкото трябва да бъдат, които са много по-тромави, по-инертни по отношение на пазарните промени, на пазарната среда", каза той.

Според него договорените при министър-председателя, при вицепремиера Томислав Дончев и министър Горанов 34%, са възможното и разумно решение, което ще струва на държавата много малко пари. "Нашата позиция е, че държавата не трябва да участва директно в управлението, а по-скоро в контрола."

Вицепремиерът обясни, че неговото мнение е, че ЧЕЗ изтегля бизнеса си от Източна Европа, тъй като влиза в Централна и Западна Европа с много по-висок ръст на печалба. Затова и ЧЕЗ се изтегля от България.

"ЧЕЗ иска да излезе от България, но те няма да искат да продадат на когото и да е. Колкото и да е спорна фигурата на Върбакова... ЧЕЗ ще продаде на някой, който ще продължи този бизнес и който в близките две-три години няма да наруши качеството, няма да срине дейността, а напротив - ще продължи успешно да развива бизнеса така, както е правено до момента", коментира вицепремиерът. 

Симеонов подчерта, че при една сделка евентуалният неуспех слага петно върху бившия собственик и това е основният аргумент в защита на тезата, че ЧЕЗ ще продадат активите на сериозен купувач, който ще развива дейността такава, каквато е била до момента.

От евентуалните купувачи от българска страна, ЧЕЗ би избрала този, на когото има доверие, посочи той.

"ЧЕЗ гарантира пред няколко големи европейски банки, че сделката е почтена и че те могат да я обезпечат и с един таен договор. Това, че сделката ще бъде печеливша те могат да гарантират и с баланса на дружеството, в което се вижда, че има печалба. Печалбите позволяват десетки години да се връща кредитът, който е взет. Но основните действащи лица при осигуряването на кредита всъщност не са семейство Върбакови, а ЧЕЗ. Те осигуряват банката, осигуряват един купувач, който е проверен и лоялен", каза лидерът на НФСБ.

Предстоящите протести у нас, Валери Симеонов определи като водевил, организиран от политическите чалгаджии от БСП. "Това са яловите напъни на БСП по някакъв начин да разбърка нещата в държавата. Те това правят непрекъснато. Само че им липсва смисълът."

Вицепремиерът изрази категоричната си позиция, че "Теменужка Петкова няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си. Ще стои там, докато хората разберат, че тя няма никакъв пръст в тази сделка, в което аз съм 100% сигурен, защото я познавам, докато хората не се убедят, че тя е лоялен министър, че тя не посягада вземе и 1 стотинка и няма да участва никога в корупционни сделки и че нейното решение е било плод на емоция и на моментно състояние."

Валери Симеонов коментира и посещението на патриарх Кирил и обидата, която изрази по време на напускането си на България:

Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл рая и не е пратеник на Господ Бог, нито на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия. От 96-та година той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно.

Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?! Недопустимо е духовно лице, когато се споменават жертвите в сраженията, той да им вади костите и да ги изхвърля от историята.

Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане.“


В категории: Политика

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
???
10.03.2018 09:13:49
0
1
Някой си играе да мести коментарите. ??? няма да се занимаваме с електронните престъпления....
по частта за ЧЕЗ - въобще не сме доволни. Не зная защо журналистите не си изяснят предварително.... интервюта, работи и т.н. ????
За агентите - ако са верни. Сме доволни. Обаче, такива престъпници могат ли да минават българска граница??? Камо ли официални отношения???
3
Urozi po Balgarski Ezik 2
08.03.2018 15:55:45
0
0
Искаш ли още Уроци?
"Интегрирам" граматически изисква предлог. Граматически правила - предлог "в" и после допълнение. Дали си спомняш какво значи "допълнение"... на Български Език????
Трябва граматически да бъде "интегрирани планове за развитие В ... нещ/допълнението"
За "оня .... мамите" става въпрос.... нали така? (Кой на кого... друг въпрос)
2
Urozi po Balgarski Ezik
08.03.2018 15:49:35
0
0
www.bgregio.eu ›"Изпълнение на интегрирани планове за градско развитие"
?????????? "интегрирани планове"!!!!!!!?????? това търсех в гугъл, да видя правилно ли съм запомнил.
Просто не зная има ли член, един единствен!!! от Документите по Правата на Човека, който да е приет/има сила/действа/ е "интегриран" в България!!!!!! Българската мисъл, система, съзнани, действия... и т.н.
На български език "интегрирам" означава "инкорпорирам" - вмествма, вмъквам ... в някаква система, поредица.... (и разбира се съм питал за тези неща, когато ги срещнах/чух. ("ами да като благоустройствените", нещо такова; Разбира се, че не са "благоустройствени", но това е много дълга/кратка и Страшна тема!!! Ако хората са си направили къщи в най-малкото и изостанало село без училище, всичките еднакви, монотонни, с прави улици и ъгли! (обаче му направили най-лъскавата здравна служба.... да се дивят....на Партията закрилница, и така си подходил .... с всичко останало...., временно за 50 години; така че не е "благоустройство", ами "разрушително устройство, лъжливо, заблуждаващо устройство"!!!! Като "термините" ... където сега ги лепят.... навсякъде, по Европейски) Не само лъжат...., и по Правата на Човека нищо не е направено...... ами и допълнително режисирано се вреди, престъпности... по всички възможни ... начини!!! От точката.... до запетайката.....
1
Кирил Михайлов Валериев Симеон
07.03.2018 21:02:04
0
1
До кога "плачещи" за диагностициране се тиражират така смело в медийното пространство!??
Те са вредни както за хората, така и за себе си!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки