Мая Манолова съветва пострадалите от полета с „Ryanair” какво да правят


Мая Манолова съветва пострадалите от полета с „Ryanair” какво да правят
06 Март 2018, Вторник


По време на срещата с омбудсмана пострадалите бяха категорични, че към българите е имало подчертано дискриминационно отношение

Автор: Десант

Гражданите, които бяха блокирани на летището в Тимишоара, ще се обърнат към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“  /ГД „ГВА“/ за търсене на административно-наказателна отговорност от превозвача „Ryanair” за неизпълнение на ангажименти и отговорностите на превозвачите към пасажерите, както и за дискриминационно и унизително отношение на авиокомпанията към българските граждани.

Това е една от  стъпките за реакция, които бяха набелязани по време на инициираната от омбудсмана Мая Манолова и зам.-омбудсмана Диана Ковачева среща с  потърпевши от злополучния полет Лондон-България преди седмица, в която участваха и председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, директорът на Европейския потребителски център /ЕПЦ/ Игнат Арсенов и адвокат Дечев от „Сдружение за правна помощ на потребителите“  Пловдив.

Копия от писмото ще бъдат изпратени и до идентичните администрации в Ирландия, където е базирана компанията „Ryanair” и до Румъния, на чиято  територия бяха свалени нашите сънародници.

По време на срещата пострадалите бяха категорични, че към българите е имало подчертано дискриминационно отношение в сравнение с това към италиански граждани, кацнали по-късно на летището в Тимишоара, също с полет на  „Ryanair”.

Въпреки това  обаче, техният багаж е бил свален веднага, а всички пасажери откарани и настанени в хотел. В същото време за 190-те българи били предоставени едва 10 стаи, в които пренощували 22 души, предимно майки с деца и възрастни, болни хора.

Освен към ГД „ГВА“ всички, които желаят, могат да се обърнат и към Европейския потребителски център, за да подадат и искове за обезщетение за отменен полет. Компенсацията зависи от разстоянието на полета, като в случая от Лондон до Пловдив е 400 евро, обясни  Игнат Арсенов от ЕПЦ. Той обаче предупреди, че ако авиопревозвачът докаже наличието на извънредни обстоятелства, има право да откаже да плати обезщетение, тъй като причината за отмяната е извън неговия контрол.

При всички положения, при подаване на жалба, центровете в България и Ирландия ще направят всичко необходимо, за да защитят правата на пътниците и те да получат обезщетение, каза още той.

Третата стъпка, която бе обсъдена на срещата в институцията на омбудсмана, бе подаване на искове от страна на пострадалите за обезщетение за вреди по общия ред до Пловдивския районен съд. И в трите случая гражданите ще бъдат юридически консултирани и подпомогнати безвъзмездно от пловдивското сдружение за правна помощ на потребителите, увери адвокат Дечев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки