Лиляна Павлова: Фалшивите новини са болест, за която светът се опитва да намери лек


Лиляна Павлова: Фалшивите новини са болест, за която светът се опитва да намери лек
06 Март 2018, Вторник


Министърката на българското председателство се оплака, че сайтове разпространяват изказвания, които никога не е правила

Автор: Десант

„Интернет пространството ми приписва от няколко дни поредното фалшиво изказване: „Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!”. Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, защото винаги съм си давала сметка, че техният нелек житейски избор в името на по-доброто бъдеще на децата им е достоен за уважение" - това написа в страницата си във „Фейсбук" Лиляна Павлова.

За това, че по адрес на Павлова имало поредица от изфабрикувани твърдения и цитати, които тя не изричала, от места, на които тя не е била, информират в писмо до медиите и от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По думите на Павлова, битката с фалшивите новини трябва да бъде кауза на всички ни.

Тя обръща внимание на това, за което в "Десант" неведнъж сме изтъквали - че сайтовете, произвеждащи фалшиви новини, изрично пишат, че не поемат отговорност за информацията, която разпространяват с оправданието, че не разполагат с ресурс да проверяват истинността й.

"Отговорността за това, което четем, е на тези, които го публикуват и безцеремонно ни заблуждават и манипулират. Понякога е трудно да разграничим истината от добре манипулираното внушение. Затова всеки от нас е принуден ежедневно да прави трудния избор на какво да вярва".

Лиляна Павлова отбелязва още, че според наскоро проведеното проучване на ВВС близо 80 % от хората са загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. „Тe са болест, за която светът се опитва да намери лек" - обобщава министърката по европредседателството ни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки