Край Котел бликна „бялата вода”, за която легенди нашепват, че носела жълтици


Край Котел бликна „бялата вода”, за която легенди нашепват, че носела жълтици
Снимки: kotelnews.com
06 Март 2018, Вторник


Който веднъж я види, остава завинаги във възрожденското градче

Автор: Дина Харизанова

Природният феномен „бялата вода” край Котел отново бликна, след като изобилният снеговалеж от последната седмица скоротечно беше стопен от рязкото затопляне на време, съобщава „Котел нюз".

Водите бликат от подземния казан на карстовото образование, даващо начало на буен и пенлив извор в средата на стръмен планински скат. Явлението е повече от интересно,  за тези, които никога не са виждали как вода се стича от средата на скалист сипей с наклон около 50 градуса придружен със силен грохот, отбелязва местната медия.



Десетки са легендите и поверията, които са свързани с това място в Котленския проход, където според летописите на 17 юли 1279 г. ( или 1280 г., според различни източници) в близост до крепостта Диавена българският цар Ивайло разбива 10-хилядна византийска армия на император Михаил VIII Палеолог. В памет на това събитие точно срещу „бялата вода" се извисява внушителен монумент на ивайловите воини.

Според местните поверия, всеки, който веднъж зърне „бялата вода", остава завинаги в Котел.

Сред иманярите пък битуват фанасмагорични притчи за заровено в недрата на феноменалния извор несметно богатство. Носят се слухове за множество опити на търсачите на съкровища да проникнат в тесния сифон, от който блика водата. Ентусиазмът подклаждат митични предания как наред с пенещите се потоци от време на време водното налягане изхвърляло на повърхността жълтици и други скъпоценности, скрити в мистериозния подземен „сейф".

Е, минаващите оттам пътешественици, които не вярват на бабини деветини, поне могат да поспрат и да свалят шапка пред паметта на славните войници на Ивайло и да се насладят на уникалната гледка на пенещата се „бяла вода", стичаща се по каменистия склон. 

И ако не останат завинаги в Котел, поне от време навреме може отново да се завръщат в този красив край от нашата родина.

По материали на kotelnews.com


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки