Славчо Атанасов: Въздухът в Пловдив е мръсен, мерките - само на книга


Славчо Атанасов: Въздухът в Пловдив е мръсен, мерките - само на книга
06 Март 2018, Вторник


Причина за замърсения въздух е и сбърканата философия при изграждане на зелената система в града, казва депутатът от НФСБ

Автор: Десант

„Стратегията на Община Пловдив за чистотата на въздуха е една неправилно подготвена статистическа информация – изградена на базата на анкетирани 100 домакинства, което е изцяло непредставителна извадка. Направена е така, че да има документ, но се вижда, че Общината няма лостове за реални мерки“. Това заяви общинският съветник от НФСБ Слави Георгиев на пресконференция в града под тепетата днес. 

„Проблемът е изключително сериозен и подходът към него трябва да е такъв. Защото, цифрите са стряскащи – България е на челно място по смъртни случаи от мръсен въздух, 188 са смъртните случаи на 100 000 души само за една година“, посочи и Десислава Желязкова, бивш кмет на район „Западен“. Тя също заяви, че Програмата на община Пловдив за чистия въздух е пожелателен, но не и сериозен документ. 

„Наясно сме, че не е посилите на Общината да намали броя на автомобилите и ползването на дърва и въглища за отопление, за да не се замърсява въздуха – затова, ние предлагаме реални и постижими неща“, категоричен бе Слави Георгиев. 

Част от тези мерки посочи народният представител и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов.

„Транспортният проект не заработи, въпреки сериозните средства, налети в него – станахме свидетели на тотални задръствания и тапи в града, които водят до сериозно замърсяване на въздуха. Нужно е цялостно преразглеждане на организацията на движението, в товачисло и на „умните“ светофари“, заяви Славчо Атанасов. 

По думите му причина за замърсения въздух е и сбърканата философия при изграждане на зелената система в града.

„Вместо да се хвърля една голяма сума за изграждане на един-единствен парк зад р. Първенецка, край Гребната база, където има гора и ветрозащитен пояс и където ще има влияние само върху район „Западен“, е редно да се направят по-малки паркове във всички райони на града. В Стратегията неслучайно е записано, че всеки квартал си има собствен микрокрлимат и затова е нужно изграждане на паркове в града по райони, а не извън града“, посочи Славчо Атанасов.

Не на последно място той постави нуждата от много сериозен контрол на строителството в Пловдив.

„Временните депа за строителни отпадъци в рамките на града трябва да бъдат закрити. При нас са идвали много граждани с жалби, че при най-малкия вятър прахоляка от тези сметища става непоносим“, каза Славчо Атанасов. Той бе категоричен, че строителните отпадъци трябвада се изнасят извън града – на строителното сметище край Първенец. 

„Ремонтите на централни булеварди, в които бяха налети сериозни средства, бяха направени така, че вместо да освободят движението и така да допринесат за това въздухът в центъра да не е толкова замърсен от автомобили – те доведоха до това най-големите задръствания да се образуват в централна градска част“, добави Слави Георгиев.

Общинският съвметник Костадин Гаров изнесе информация за замърсеността на въздуха, според която още до средата на февруари, миналата година нормата за запрашеността на въздуха е била надвишена. Той предложи като мярка за борбата с мръсния въздух издаването на т.н зелен билет в градския транспорт, която мярка вече се прилага в София.

„В дните със завишени норми да се продават билети за градския транспорт на по-ниска цена, така че хората да бъдат стимулирани да пътуват повече с него, а не с автомобилите“, даде пример Костадин Гаров.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки