Каква беше истинската причина за обиколката на Юнкер из Балканите


Каква беше истинската причина за обиколката на Юнкер из Балканите
05 Март 2018, Понеделник


И какво общо има тук Полша

Автор: Младен Янев

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направи обиколка на балканските страни и определи мястото на тези страни в ЕС.

По време на своя тур на полуострова той посети Македония, Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Косово и взе участие в регионална среща на върха в София, където представи нова балканска стратегия, чиято основна цел е интеграцията на балканските страни в ЕС от 2025 г.

По време на посещението си на Балканите Юнкер потвърди тезата, която преди това беше оповестена от преговарящия еврокомисар по разширяването на ЕС Йоханес Хан, чиято същност е, че за присъединяването към ЕС държавите трябва да изпълняват назначени от Брюксел реформи, както и да уреждат споровете помежду си.

Не може обаче да се пренебрегне фактът, че неофициалната цел на посещението беше да отслаби позицията на САЩ в региона и в ЕС като цяло. Ясно е, че става дума за Полша.

Както е известно, наскоро бяха приложени санкции срещу Варшава заради съдебната й реформа.

Политическите връзки между Полша и Съединените щати отдавна са консолидирани. Може да се каже, че Европейският съюз сега се опитва да търси заместник на Полша в ЕС. „Те нямат право да гласуват, когато става въпрос за разширяване. Решенията трябва да се вземат от Европейския съюз, а не от Съединените щати. Не искам САЩ да играят голяма роля в процеса на разширяване“ - казва Юнкер.

И наистина, Полша отдавна е против Брюксел. Тя, заедно с Унгария, отказва да приеме миграционната политика на Германия по отношение на презаселването на бежанци сред страните от ЕС. Провежда съдебна реформа и отказва да го премахне, както се изисква от Брюксел. Полша не обръща внимание на санкциите срещу нея. Варшава заявява, че нищо не е държи в ЕС и готова да се оттегли от Съюза.

Така Европейският съюз е изправен пред очевиден проблем. Полша, която е под натиск от страна на САЩ, може да обяви оттеглянето си от Съюза, както и да „дръпне“ другите вишеградски страни и впоследствие да формира нов алианс под американско финансиране.

Освен това, след оттеглянето на Великобритания от Съюза, във финансирането на ЕС ще бъде направена реформа и за нейното възстановяване ще са необходими нови разходи. Не е изключено, че в бъдеще, след всички обещания относно позитивната страна на членството в ЕС, Балканите ще трябва да правят вноски в бюджета на ЕС.


В категории: Политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки