Няма основание д-р Димитров да бъде съден за убийство, смятат юристи


Няма основание д-р Димитров да бъде съден за убийство, смятат юристи
Снимка: бТВ
05 Март 2018, Понеделник


Те са категорични, че биха реагирали като д-р Иван Димитров, ако бъдат нападнати в семейния си дом

Автор: Десант

От това, което се знае публично за стрелбата в Пловдив, няма никакви основания д-р Иван Димитров да бъде съден за убийството на рецидивиста Георги Джевизов, тъй като става дума за неизбежна отбрана.

Около тази позиция се обединиха в студиото на „Тази сутрин” по бТВ бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, адв. Димитър Марковски и депутатът от Обединени патриоти (НФСБ, ВМРО и "Атака") Юлиан Ангелов, от чиято коалиция настояват за законови промени по отношение на защитата на живота и здравето.

„При тази фактология това е учебникарски пример по упражняване на неизбежна отбрана”, подчерта Марковски. По думите му даже да бъде установено, че д-р Димитров е притежавал незаконно оръжие, това ще е състав на друго престъпление, за което би трябвало да получи условна присъда.

„Крайно време е хората в България да разберат, че мярката за неотклонение не е част от наказанието. Мярката за неотклонение по закон има за цел да попречи на обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление – представете си как докторът ще се укрие, при положение, че работи, има жена, има две малки деца”, коментира Йорданов.

Според него мярката за неотклонение се използва за получаване на самопризнания и за ограничаване на правото му на защита.

Той отбеляза, че през 1997 г. е имало разширяване на полето на неизбежната самоотбрана, но КС е отменило почти всички текстове и затова сега промените в тази посока трябва да са съобразени с решението. „Човек трябва да знае, че спокойно може да защити своето имущество без да има страх, че ще бъде съден”, подчерта Ангелов.

И тримата – депутат и двама юристи, бяха категорични, че биха реагирали като д-р Иван Димитров, ако бъдат нападнати в семейния си дом.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки