"Обединени патриоти" ще предложат КЕВР да може да спира сделки като тази с ЧЕЗ


"Обединени патриоти" ще предложат КЕВР да може да спира сделки като тази с ЧЕЗ
04 Март 2018, Неделя


Сегашният Закон за енергетиката не е предвидил форма на контрол

Автор: Десант

Депутатите от "Обединени патриоти" възнамеряват да внесат законови промени, с които да дадат правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да спира сделки, подобни на продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

"В Закона за енергетиката има съществен пропуск и такъв тип пропуски си проличават при критични ситуации като настоящата, при която случаен инвеститор влиза в подобна мащабна сделка - закупуването на ЧЕЗ", заяви в интервю за БНР народният представител от "Обединени патриоти" и член на комисията по енергетика Искрен Веселинов.

Той обясни, че има подготвени законодателни решения, които са предложени на депутатите от управляващата коалиция. Веселинов очаква проектите за нормативни промени да бъдат обсъдени в началото на следващата седмица и "в спешен порядък този пропуск да бъде запълнен".

По думите му е странно, че в закона има разрешителен режим за разпореждане с имущество, с което се упражнява лицензионна дейност, а на практика с цялата собственост на дружествата, със съществените части от капитала – няма. Всъщност това е поправката, която смятаме да предложим – при над 20% разпоредителни действия с част от капитала на дружеството да се изисква разрешение от КЕВР. Като КЕВР на база на това да гарантира устойчивото снабдяване на крайните потребители, както и националната сигурност, да издава и съответно да не издава разрешение за това придобиване.

Затова, според депутата от "Обединени патриоти", е нужно КЕВР да бъде оторизирана при необходимост да получава информация от ДАНС и финансовото разузнаване, а също и от Комисията за защита на конкуренцията.

Целта на спешните действия е промените да влязат в сила преди официалното приключване на настоящата сделка за прехвърляне на собствеността на ЧЕЗ, макар че идеята не е да се спира прехвърлянето.

Думите на Веселинов бяха посрещнати с одобрение от другия гост на БНР - юриста и бивш председател на Сметната палата проф. Валери Димитров, който сега е член на Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание.

"Аз съм просто, меко казано, шокиран от това, че Законът за енергетиката не е предвидил форма на контрол, той не е предвидил разрешителен режим, режим на проверяване и разрешаване на придобиване на дялово участие в енергийни дружества и най-вече в енергоразпределителните дружества", коментира Димитров.

Според него предлаганите законодателни промени ще могат да се приложат и към сделката за активите на ЧЕЗ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки