Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права


Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права
Снимка: Арена Армеец
01 Март 2018, Четвъртък


От "Музикаутор" подадоха до ДАНС сигнал за нарушенията 

Автор: Десант

Фирмите, действащи под бранда Moko.Solution формално сключват договор с "Музикаутор", за да изпълнят законовото изискване да имат предварително разрешение от авторите, без обаче след това да изпълняват задълженията си и да заплащат възнаграждения.

Така брандът  се превръща във фантом, зад който стои едно и също лице – Димитър Дамянов. Под различни имена работят над 8 фирми, които от 2014 г. до края на 2017 г. са генерирали предполагаеми приходи от продажба на билети над 4 млн. и половина лева, заявяват от "Музикаутор", които днес подадоха сигнал за нарушенията до ДАНС.

Moko Solutions е организирала концерти в "Арена Армеец" и то с изпълнители като Цеца, Лепа Брена, Драгана Миркович, Брайън Адамс, Deep Purple, Al Bano и ФСБ. За концерта на Любе през 2016г. в столицата, компанията  дори променя името  си на Любе 2016. И тя обаче е с наложен запор, заради дългове.

Регистрирани са и фирми като Брайън 2016, Драгана 2016, които въпреки, че не са представени като официални организатори на концертите. От "Музикаутор" изтъкват, че има сключени договори с други компании, които стоят зад провеждането на събитията.

 Само за концертите организирани през последните години, непогасените авторски възнаграждения са в размер на близо 300 хиляди лева, а 50 000 от тях, би трябвало да постъпят в хазната на държавата.

Казано с други думи - от 11 концерта, за които има сключен договор между "Музикауто"4 и някоя от фирмите от бранда МОКО е заплатено възнаграждението само за един и то наполовина – за концерта на Брайън Адамс.

И още – компаниите на Дамянов организират и концерти без разрешението на авторите на музика. Два от тях са се провели в зала 1 на НДК през 2017-та – на GREGORIAN и Желко Йоксимович. А последният преди броени дни в зала Универсиада – на Тимати.

"Музикаутор" припомнят, че през 2015 г. са завели и спечелили дело срещу Бюро Моко ЕООД, за договорно незипълнение във връзка с концерта на Лепа Брена през същата година. Въпреки постановеното решение в полза на компанията, с което нарушителите са осъдени да заплатят 7 918,72 лева през 2016 г., ЧСИ и до ден днешен не е събрал нито лев.

Компанията нееднократно е информирала всички отговорни институции за подобни схеми на работа на некоректните организатори на концерти и техните фирми фантоми.

Подобен е случаят с "Болкан ентъртейнмънт къмпани", трансформирана след това в "Карма ивентс" и след това в "Болкан ентъртейнмънт груп", всяка от които, с огромни задължения и препродадена на малоимотни българи. Към последната фирма тече проверка в прокуратурата, а фирмата вече не функционира на пазара.

Въпреки всички нарушения, компаниите под марката Moko.Solution  продължават да работят, като в музикалния им календар за 2018 г. са записани концерти на:  Despina Vandi, Лепа Брена, Горан Брегович,  Foreigner и Шоуто на ABBA.

Сигналът до ДАНС на "Музикаутор" е част от борбата на ко с този порочен бизнес модел, при който фирми, организират концерти, събират приходите от тях, не изплащат договорените възнаграждения и след това биват изпразнени от средства. По този начин те не само ощетяват  авторите и творците, но и останалите организатори на концерти –  които са коректни партньори и имат прозрачен и законен бизнес.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки