ЕС ще намаля субсидиите, първа ще е Полша


ЕС ще намаля субсидиите, първа ще е Полша
01 Март 2018, Четвъртък


След брексита Европейският съюз ще се загуби около 10% от целия бюджет, няма как да компенсира иначе загубите

Автор: Младен Янев

Вчера, 28 февруари, се състоя първата среща по бюджета на Европейския съюз за периода 2020-2027 г. Лидерите на Европа обсъдиха финансовото бъдеще на организацията във връзка с брекзита на Великобритания.

На срещата ръководителите на Стара Европа демонстрираха решимост да предадат на съда кой нарушава ценностите на ЕС. Позиция по въпроса изложи френският президент Еманюел Макрон, който заяви, че „би било логично да се спре плащането на средства от фондовете на ЕС, когато хората не спазват европейските ценности“.

Всеки разбира, че в този случай става дума за Полша. Тя, от своя страна, отказва да направи отстъпки пред ЕС и да приеме исканията на Брюксел за премахване на неотдавна приетите закони, които ограничават независимостта на съдебната система на страната. Освен това, полското правителство се ограничава само до намеци за възможността да организира облекчение в рамките на приетите закони.

Брюксел обаче не харесва подобна позиция.

Заслужава да се отбележи, че след брексита Европейският съюз ще се загуби около 10% от целия си бюджет. За да се компенсира тази разлика, ЕС ще трябва или да намали размера на финансова помощ, или да въведе нови данъци.

Най-вероятно, с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г., длъжностните лица от Брюксел няма да увеличат данъците, в противен случай ще трябва да се изправят пред недоволството на 350 милиона избиратели. От тази ситуация има само един изход: да се намалят субсидиите за страни с слабо развита икономика. За Полша това е значителна сума, която е около 10 милиарда евро годишно.

Без значение колко решително са били ангажирани лидерите на водещите държави от ЕС, те обаче няма да могат да лишат Варшава от правото да гласува в Съвета на ЕС.

Точно днес се провежда пленарната сесия на Европейския парламент, на която се решава съдбата на Полша. С поглед напред, струва си да се каже, че подобен резултат е малко вероятен. В крайна сметка Европейският парламент трябва единодушно да гласува положително, за да изпълни своята заплаха.

Унгария и Литва вече изразиха подкрепата си за Полша, като по този начин наложиха вето върху прилагането на наказателни мерки спрямо поляците.


В категории: Новини , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
02.03.2018 10:10:05
0
0
I OT KADE NA KADE SLABORAZVITITE IKONOMIKI NA IZTO4NA EVROPA SHTE TRJABVA DA,,PLASHTAT,,ZA BREK
SITA NA VELIKOBRITANIJA!NIMA NE PLATIXME,,KARVAV,,DANAK ZA,,PRIEMANETO,,NI?! I KATO IM TRJABVAT
SREDSTVA DA NAMALJAT 4UDOVISHNATA BJUROKRATZIJA I RAZXODITE ZA NEJA,A NE DA UVELI4AVAT DANAT
ZITE I TZENITE NA GORIVA,EL.ENERGIJA,XRANI I USLUGI!KAKVO ZNA4AT TIJAXILJADA I NEZNAM KOLKO EVR
ODEPUTATI I DESETKI KOMISII S PO 45 000 EVRO ZAPLATI+DRUGI EKSTRI?!DA SE SAKRATJAT I DRASTI4NO SREDSTVATA ZA RAZNI EMIGRANTI OT DRUGI KONTINENTI/I KAKVATO POMOSH NE POLU4AVA NITO EDIN
BEZRABOTEN EVROPEETZ/!EVROBJUROKRATITE DA SI TARSJAT GLUPATZI NA DRUGO MJASTO!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки