Има опасност от измръзване по раноцъфтящите овошки


Има опасност от измръзване по раноцъфтящите овошки
01 Март 2018, Четвъртък


В София бе отчетен температурен рекорд - термометрите удариха минус 16,6 градуса

Автор: Десант

До рекордните минус 16,6 градуса паднаха температурите в София. Това е нов абсолютен температурен рекорд, отчитат от БАН. Тази температура е по-ниска с градус от последния рекорд, измерен през 1965 г.

Опасно студено ще е днес в цялата страна. Жълт код за ниски температури е в сила за цяла България.

Най-топло към 11 ч. по данни на НИМХ при БАН е в Сандански и Ахтопол, където термометрите отчитат "едва" минус 2 градуса.

Агрометеоролозите предупреждават, че съществува опасност от измръзване по раноцъфтящите овощни видове. Критични за цветовете на овошките са температури под минус 2-3°С, а за цветните бутони под минус 6 -7°С, казват специалистите.

Застудяването в края на февруари се очаква да нанесе в различна степен повреди от измръзване по преждевременно развилите се овошки. Вследствие наднормените февруарски температури голяма част от раноцъфтящите видове в полските райони встъпиха във фаза разпукване на пъпките.

При бадема, на места в Южна България (Петрич, Пловдив, Пазарджик) и в източните райони на страната (Варна) близо месец по-рано от обичайните срокове са регистрирани фазите цветен бутон и цъфтеж.

Повреди ще има и на места в Северозападна България където се очаква стойностите на минималните температури да достигнат до  минус 15-16°С.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки