Ще възстановяват в автентичния й вид бутнатата "Двойна къща" в столицата


Ще възстановяват в автентичния й вид бутнатата "Двойна къща" в столицата
Снимки: Площад Славейков
28 Февруари 2018, Сряда


Вероятно "Царските конюшни" все пак ще бъдат обявени за паметник на културата

Автор: Десант

Емблематичната „Двойна къща“ в столицата ще бъде възстановена цялостно по проект, който е одобрен преди няколко години. Това съобщи министърът на културата Боил Банов  на съвместна  пресконференция със заместник-кмета на Столична община Тодор Чобанов и главния архитект на София Здравко Здравков. На брифинга бяха представени предложения на Столична община за даване на статут на културна ценност на важни обекти, както и за връщане на статут за обекти, на които той е бил отнет.

Сградата, известна като "Двойната къща", е построена през далечната 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му. След 1944 г. „по партийна линия” тук са настанявани многократно различни квартиранти, които постепенно занемарили къщата. С годините тя сменя собствениците си, а от 1976 г. е със статут на паметник на културата „за сведение”, който е отнет през 2016 г., а миналата година култовото здание бе сринато със земята.



Нейният настоящ собственик – бизнесмена Кирил Киров (наричан още Киро Японеца) – имаше намерение да построи подземен паркинг на мястото й.

„Има добри примери и практики”, посочи министър Банов. Според него усещането е, че все повече хора започват да си дават сметка за важността на това да устоят на тенденцията на бързите пари. „Започват да осъзнават каква добавена стойност имат такива сгради“, коментира той и поздрави собственика, който е положил усилия, осъзнал е ключовата функция на „Двойната къща” в централната градска част на София и вече има разбирателство.

 „По всички предложения на кмета на Столична община сме завели преписки и действаме. Няколко ключови обекта са, които в последните години са със свален статут“, каза още министърът.

По повод т.нар. „Царски конюшни” министър Банов заяви, че НИНКН счита, че имат качествата да бъдат обявени за паметник на културата и в много оперативни срокове се идентифицират всички собственици, за да бъде завършена процедурата.

Министър Банов изрази и съгласие с главния архитект на Столичната община Здравко Здравков за механизмите за стимулиране на собствениците на недвижими културни ценности, тъй като сега  законодателството е много рестриктивно към тях, без да са намерени начини те да бъдат подкрепени за намиране на доброто решение, което е адекватно и за бъдещето на града. По думите му често при закупуване на имоти новите собственици дори не знаят, че сградите са културна ценност и че има специални процедури за реконструкцията им.

Министър Банов изтъкна, че с дигитализацията този проблем ще бъде решен, тъй като ще позволи справка за всяка сграда дали е паметник на културата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки