Зоопаркът в София под карантина - доказан е птичи грип


Зоопаркът в София под карантина - доказан е птичи грип
Снимка: Фондация "Четири лапи"
27 Февруари 2018, Вторник


Болестта е открита при лебед и патица, евтаницирани при разкриването на случай на нелегално транспортирани животни

Автор: Десант

Доказан е птичи грип в две от птиците, унищожени при разкриването на нелегално транспортиране на животни. Това уточниха от Българската агенция по безопасност на храните.

След унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ нелегално животни и птици, Областната дирекция по безопасността на храните в София-град предостави за изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните животни.

Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни.

По Закона за ветеринарномедицинската дейност Зоопарк София е поставен под карантина.

Проверката бе разпоредена от министъра на земеделието, след като граждани и неправителствени организации подадоха сигнал, че от БАБХ са умъртвили огромен брой диви птици въпреки решение на административния съд, който се разпоредил това да не бъде извършвано. 

Унищожените хвъркати били внесени нерегламентирано на територията на страната през Дунав мост 2. Но според природозащитниците, имало писмени доказателства, че птиците са клинично здрави. 

Преди седем дни граничните власти са конфискували незаконно транспортирани общо 300 животни, сред които и въпросните птици. Те са били предадени на екоинспекцията в Монтана, защото има подозрения, че сред тях има и защитени видове. Оттам е решено те да бъдат транспортирани в столичната зоологическа градина за установяване на вида им.

Зоопаркът в София е и спасителен център и често работи в подобни случаи на бракониерство. Последният такъв известен казус беше с лъвовете от нелегалния зоокът в Разград, в който експертите на зоопарка съдействаха за транспортирането на малките Масуд и Терез, а и до момента полагат грижи по възстановяването на другите лъвове.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки