Правнукът на св. Серафим Софийски Чудотворец става монах на 40 години


Правнукът на св. Серафим Софийски Чудотворец става монах на 40 години
Снимка: Българска патриаршия
27 Февруари 2018, Вторник


Вижте какво разказва той за интересната си съдба и за своя родственик

Автор: Десант

На 26 февруари Българската православна църква отбеляза тържествено две години от прославлението на св. Серафим Софийски Чудотворец. 

На 19 май 1921 г. той пристига в България и с решение на руското Висше църковно управление зад граница е назначен за предстоятел на храма „Св. Николай Чудотворец“ към руското посолство в София, както и на руския манастир „Св. Александър Невски“ в Ямбол. На 31 август 1921 г. оглавява руските задгранични православни енории на българска територия с титлата „епископ Богучарски“.

Прославлението му е извършено на 26 феруари 2016 г. в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София, след като за първи път в църковната история две Поместни православни църкви – Руската и Българската, съвместно подготвят канонизация на светия.

Светият синод публикува интервю с Виксунският и Павловски епископ Варнава, който е правнук-племенник на св. Серафим Софийски. Ето какво разказва той:

"Моята прабаба Варвара е сестра на Серафим. Тя много разказваше за брат си - владиката Серафим и за неговите чудотворни дела. Бях на седем години, когато тя се спомина. Въпреки това си спомням разказите й за чудесата му като детска приказка.

В нашето семейство всички бяхме атеисти, невярващи. Нито аз, нито сестра ми, нито майка ми имахме отношение към религията, времената бяха такива. Въпреки това в целия ни род се говореше непрекъснато за Серафим, който от Крим е емигрирал в България и там е проповядвал, а сетне славата му се понесла като на чудотворец.

Получих просветление едва на 25 години, а сестра ми на 28 г. и чак тогава бяхме кръстени. Майка ми взе първото си причастие през 1993 г. 

По образование съм педагог, обикновен учител в училище. Преподавах история в една гимназия и никога не съм предполагал, че един ден ще стана свещенослужител. Разбрах, че в Църквата мога да съм по-полезен, отколкото в училище. С проповедите мога да помогна на много повече хора, не само на учениците. Това бе съзнателният ми избор. През 2005 г., на 40-годишна възраст приех монашеството. Открих пътя си и съм щастлив, че от обикновен свещеник станах монах".

Епархията, в която служи епископ Варнава, се намира в област Нижний Новгород. Тя се простира на 400 км до градовете Павлово и Викс.

"Сами по себе си тези градове са много интересни, в същото време са малко известни. Град Викс е един от лидерите на руската металургия с производството на тръби с голям диаметър за газо- и нефтопроводите. А град Павлово е известен с Павловския автомобилен завод, който още по времето на социализма се прослави с големите и здрави автобуси, които между другото и до ден днешен се използват у нас.

Градът е известен и с уникалната изработка на павловски ножове, ками и саби още от 16 век. През Павлово минава река Ока, природата е изключително красива. По крайбрежието от стари времена са накацали ателиетата на занаятчиите. Навремето там са се произвеждали и верижки за часовници, които са били уникати. Във Великобритания те са били писък на модата. Англичаните идвали специално, за да ги изкупуват. Така градът се прославил и в Европа.

На юг пък нашата епархия граничи с Вознесенския район - Дивеево, където са мощите на Св. Серафим Саровски. Този регион е известен в цял свят като родината на руската матрьошка. На север нашата епархия завършва с родното място на Валерий Павлович Чкалов - известен руски летец-изпитател", уточнява епископ Варнава.

Той е бил на посещение у нас три пъти. На въпроса защо обича България, отговаря: 

"Много са причините, които ме връщат във вашата прекрасна страна. Обичам да посещавам манастирите. Имате великолепни манастири - Рилския, Бачковския, Троянския, и трябва да се радвате на тази Божия благодат. Всеки път посещавам Троянския манастир. Епископ Сионий буквално е възродил тази обител.

В България усещам сродния славянски дух на християнското братство. Ние сме братски народи и нищо не може да заличи тази фраза. Имаме много обща история, обща вяра. Усещам със сърцето си връзката между двете култури, общите традиции и обреди. Това ме кара да се чувствам много спокоен в страната ви. Посетих и село Калипетрово, където има голям православен храм, носещ името на св. Димитър.

Разбира се, че при всяка възможност се покланям на гроба на св. Серафим, намиращ се в подворието на Руската църква в София".


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки