Наши геолози откриха в Антарктида вкаменелости от суперконтинента Гондвана


Наши геолози откриха в Антарктида вкаменелости от суперконтинента Гондвана
Снимка: Български антрактически институт.
27 Февруари 2018, Вторник


Фосилите от голосеменни растения са на възраст 86 милиона години

Автор: Десант

Български екип от геолози намери на Антарктида вкаменелости на растения от "младостта" на нашата планета - доказателство, че белият континент някога е бил зелен.

Намерените вкаменелости от растения са на възраст около 86 милиона години - от късната креда. Те са съхранили в зелени тънкослоести пясъчници с фина и среднозърнеста структура.

Става дума предимно за останки на голосеменните растения, които са били доминиращи в края на късната креда. Рядко се срещат и листни отпечатъци от покритосеменни растения, които са се появили в средата на ранната креда. Едва в следващите епохи те са преживели разцвет, за да бъдат днес доминиращи в растителния свят на планетата.

Новите и детайлни изследвания на скалните последователности, разкриващи се на нос Хана, намиращ се на 12.5 км по права линия от полуостров Хърд, на който се намира Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски" са извършени от Камен Бонев, д-р Стефан Велев и гл. ас. д-р Дочо Дочев.

Най-бързият достъп до носа е по вода чрез моторна лодка „Зодиак", като с помощта на командира на БАБ Йордан Йорданов българските геолози са направили бивачен лагер на брега на нос Хана.

Скалните последователности на нос Хана основно се състоят от различни типове вулкански скали (базалтови и андезитобазалти лавовои потоци и вулкански брекчи), силове и редки седиментни скали (основно конгломерати и по рядко пясъчници и алевролити), уточняват от Българския антрактически институт.

Досегашните геоложки проучвания на носа са спорадични и повърхностни направени от британски и чилийски геолози. Вследствие на детайлните изследвания в най-северната част на свободната от сняг и лед територия българските учени попадат на богата фосилна флора и тънки въгленосни нива.

Единствените до сега описани фосилни останки от листа са от чилийски геозлози, като събраната от нашите геолози фосилна колекция е от ново ниво, което се описва за първи път, като е различно от това на чилийските им колеги. Освен това за първи път се намират и събират проби от въглефицирани растителни останки от нос Хана.

В останките от фосилна флора по принцип рядко се срещат и листни отпечатъци от покритосеменни растения, които са се появили в средата на ранната креда, които тепърва набират скорост, за да бъдат днес доминиращи в растителния свят на планетата.

Събраната нова фосилна колекция от растителни останки от нос Хана, ще бъде бъде изследвана в музея по Палеонтология и исторична геология към ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски". Чрез палеонтоложки методи ще бъде установен таксонмния състав на флората, което допълнително ще хвърли нова светлина върху растителните палеопровинции, които са изграждали облика на тогавашния супер континент Гондвана.

Тези нови палеонтоложки данни доказват още веднъж че преди милиони години днешната ледена Антарктика е била покрита с една вечнозелена растителна покривка, от която днес намираме само останки запечатани в скалния летопис


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки