Ботаници ще разказват що е папуда и има ли почва у нас


Ботаници ще разказват що е папуда и има ли почва у нас
Снимка: Интернет
27 Февруари 2018, Вторник


Това ще сторят по проект "Биг пикник" учени от ботаническите градини у нас 

Автор: Десант

Ботаническите градини във Варна, Балчик и София ще участват в европейския проект "Биг пикник", в който са включени още Италия, Франция и Белгия, съобщи БНР.

Българските учени ще селектират и ще представят пред посетители зеленчуци, които могат да се отглеждат в градски условия, но са отдавна забравени у нас.

Пред националното ни радио директорът на ботаническата градина в Балчик д-р Красимир Косев дава пример с така наречената папуда, известна у нас и като „птичи боб“ или бебриджа.. "Това е като баклата, едно растение, което е богато на белтъчини, но е отдавна забравено. То се е отглеждало някога. Нашата цел е да покажем на хората какво е било загубено през времето" - разказва д-р Косев в ефира на БНР.

В рамките на проекта ще се организират научни кафета, на които ще се събират хора, които работят в този бранш. Те ще изнасят лекции, като ще представят и един друг подход към природата.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Котарак
27.02.2018 17:00:40
3
0
А малки котета ще пускат ли между папудите!? Мяууу
5
Земята
27.02.2018 16:53:09
2
0
Папуда и принуда. Збогом косев от Балчик!
4
Възмутен
27.02.2018 16:23:41
2
0
Наистина откакто там е несменяемият косев - нарочно с малка буква, там на почит са йеденето и пиеньето, никаква реклама на кактусовата колекция - тази перла на Балканите. А пропо няма да са първите, които правят такива „велики” изследвания, за повод да пийват вино или „кафе” и да набиват мръвки. А от сватбите които се правят в ботаническата градина, кой прибира парите, не знаем... Плачат за одит, но той е с всички власти, да му се чудиш като водеше тв предаването изглеждаше безобиден...
3
балчиклия
27.02.2018 16:13:53
4
0
Така наречените "ботаници" могат да разказват и показват само скандали. Та там не работи нито един специалист от години. Все търсят биолози и все нямат. Как така, кой управлява тези растителни колекции, кой ще отговаря за новия боб. Касиерките ли, пазачите ли, зоолозите ли, конярите в убг варна или продавачките в цветарския магазин в софийската убг. Нямат едно устойчиво мероприятие през годините. Единствено скандалите са им постоянни и градивни.
2
папу да, папу не
27.02.2018 16:05:37
4
0
На Балчишката ботаническа градина по й подхожда да популяризира растенията от този регион и най-известната си колекция - кактусовата! Приоритетите на другаря косев да свързва името на градината със скандали и нищо друго. Балчик заслужава ежегодни международни събития, свързани с кактусите, с лалетата, с добруджанските степи и полу степи например. Но толкова може другарят - толкова прави, премлясквайки свински паржоли, с едно кухо бобово растение.
1
Nidal Shaban
27.02.2018 13:03:55
3
0
Този зеленчук го изследвахме с др. Иман Кадумр съпругата ми. Той има мното разновидности и се използва като зеленчук и като суха вигна. Лесно се отглежда и мног родовито растение.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки