Община Пазарджик разтрогва сделка с нашумялата покрай ЧЕЗ Гинка Върбакова


Община Пазарджик разтрогва сделка с нашумялата покрай ЧЕЗ Гинка Върбакова
Снимка: Нова ТВ
26 Февруари 2018, Понеделник


Кметът Тодор Попов е внесъл предложение за прекратяване на договора за най-големия обществен паркинг „Бивши хали“

Автор: Десант

Община Пазарджик иска да прекрати договора за концесия на паркинг с Гинка Върбакова, станала известна като купувач на ЧЕЗ. Кметът на Пазарджик Тодор Попов е внесъл предожение за прекратяване на договорите за ползване на два от шестте отдадени на концесия паркинги в града, съобщава Дарик.

Една от фирмите на Гинка Върбакова – „Грийн Билдинг БГ“ ЕООД, е концесионер на един от тези паркинги. „Бивши хали“ е най-големият обществен паркинг в областния център, с 45 места. Отдаден е на концесия срещу месечен наем от 4800 лева месечно на частното дружество през септември миналата година.

При подписване на контракта дружеството на Върбакова е поело ангажимент да направи инвестиции за 50 000 лева и да разкрие четири нови работни места.

Собственичката притежава и фирма „Риал Стейтс“, станала скандално известна през 2008 година след построяването на соларен парк край село Априлци, заради който бе изсечена дъбова гора.

Вторият паркинг, за който се иска прекратяване на концесията, е с 12 места, а наемът му е 1200 лева. Ползвател там е една от бизнеспартньорките на Върбакова – Екатерина Марчокова-Стоянова.

Справка в Търговския регистър показва, че тя е или е била доскоро в ръководството на фирми, чийто собственик е Върбакова или има участие в тях – “Диана хънт“ ЕООД, „Улер 2009“ ЕООД, „Инерком“ ЕООД, „Инеркомгруп“ ЕООД, „Солар грийн енерджи“ АД и други, посочва Дарик.

Според текста на предложението, прекратяването на договорите е по взаимно съгласие. И понеже след отдаването на обектите под наем са съкратени служители от общинското мероприятие „Паркинги и охрана“ сега възстановяването на статута на двата паркинга е невъзможно, се казва още в предложението на Попов.

Единствената възможност е преобразуването на два обекта в места за краткосрочно паркиране „Синя зона“. За „Бившите хали“ се предлага това да стане от 1 април, а за „Иван Вазов“ – от 18 март.

Очаква се Общинският съвет да разгледа предложението на 28 февруари.

Междувременно Гинка Върбакова се появи днес за първи път в медийното пространство, за да коментира сделката за ЧЕЗ.

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори: "Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим".

По думите ѝ пред Нова ТВ, покупката на активите на ЧЕЗ България ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента не може да разкрие. По думите й има рестрикции по отношение на публичността затова не може да я назове, нито да отговори дали банката има клонове в България.

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Върбакова отвърна: "Практиката е при такъв вид финансиране, да бъдат залагани акциите на дружеството, което ще придобие тези активи, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика".

Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща, заяви Върбакова.

Тя призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично. Познанството ми с един политик, но тя всъщност е експерт, не виждам с какво може да повлияе на тази сделка, отбеляза тя и допълни, че не е търсена от политици, нито тя ги е търсила.

Върбакова потвърди, че цялата сделка се провела под чешкото законодателство и разговорите са били в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка, посочи тя и отбеляза, че процедурата по придобиването на ЧЕС е продължила една година.

Върбакова разказа още, че на връщане от Прага в самолета загубили багажа й. Договорът, тежащ 15 кг, обаче тя носела като ръчен багаж.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки