Бездомници живеят с месеци в отделенията на УМБАЛ-Бургас


Бездомници живеят с месеци в отделенията на УМБАЛ-Бургас
Това е Димитър, който повече от 3 месеца живее в Клиниката по съдова хирургия. Снимка: УМБАЛ-Бургас
26 Февруари 2018, Понеделник


Вижте историята на Димитър, който вече е с "постоянен адрес" в Клиниката по съдова хирургия

Автор: Десант

Трябва ли всеки път да сигнализираме медиите, за да накараме социалните служби да работят? Това се питат в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ-Бургас, която се е превърнала в дом за 62-годишния Димитър А. Човекът няма близки, които да го приберат, а това, че е неосигурен, вече е най-малкият проблем на болницата.

Вече трети месец мъжът живее тук, а социалните служби си прехвърлят отговорността за съдбата му.

„Нарушаваме закона, защото не можем да го държим толкова дълго. Ако ни направят проверка, ще ни глобят. Този човек е излекуван и трябва да бъде настанен в дом, където да полагат грижи за него. Написали сме безброй писма до социалните служби, за наша сметка сме му извадили ТЕЛК и други документи. И той все още е тук“, обяснява доц. д-р Валентин Василев, началник  на Клиниката по съдова хирургия.

Един леглоден в съдова хирургия е около 200 лв., т.е. престоят на Димитър струва на болницата около 20 000 лв. Клиниката е пълна, леглата не стигат и на неговото място е можело да бъдат приети много пациенти, които имат реална нужда от лечение, посочват лекарите.

Преди да влезе в болницата, мъжът е живял в дома за възрастни в квартал „Победа“. Озовава се тук през  ноември м.г. Опериран е и е изписан, но раните му се възпаляват и през декемри отново е тук.

Оттогава, макар вече да е здрав, Димитър е проблем на лекарите и сестрите, а не на социалните служби. Той също иска да си тръгне и всеки ден пита сестрите кога ще се случи това.

„Постоянно ни изискват нови и нови документи. Твърдят, че му търсят място в дом в Поморие. Но документите до Поморие трябвало да бъдат придвижени от нас, а не от тях“, ядосват се лекарите и изтъкват, че от години алармират за липсата на механизъм, по който социалните служби да обменят информация помежду си.

Не само това е абсурдът на системата. Дори пациент да бъде настанен в дом, се оказва, че няма кой да го закара дотам. Неведнъж се е случвало лекарите да возят пациентите до социални домове с личните си автомобили.

Димитър не е единичен случай. В момента в УМБАЛ-Бургас има още двама като него. Единият е рекордьор – скоро ще стане година, откакто е тук.

„Няма друга болница в региона, която да упражнява подобни социални функции. Крайно време е социалните служби да си влязат в ролята и да действат по-бързо в подобни ситуации“, посочват от ръководството на болницата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки