Язовир „Пловдивци“ е почти готов и вече се завирява


Язовир „Пловдивци“ е почти готов и вече се завирява
24 Февруари 2018, Събота


Той ще е първото подобно съоръжение, което се изгражда у нас за последните 30 години

Автор: Десант

За първи път през последните 30 години през 2018 г. у нас ще бъде открит нов язовир. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков направи инспекция на строителството на язовир „Пловдивци“ край едноименното село в община Рудозем, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Към днешна дата са изпълнени над 90% от предвидените дейности по проекта. В момента се изпълняват мероприятия по завиряването на язовира.Текат и довършителни дейности по изместването на съществуващ път за достъп до земеделски и горски имоти извън санитарно-охранителната зона, както и завършване на галерията след шахтовия преливник.

Язовирът е със завирен обем 2,45 млн. куб.м. и е проектиран за водоснабдяване на градовете Рудозем и Мадан, както и още над 30 населени места в Централните Родопи с приблизително 40 000 души население. 

Строителството на хидровъзела включва язовирна стена, шахтов преливник, съчетан с водовземна кула, основен изпускател, пречиствателна станция за питейни води и др. Стойността на строителните работи е 47.4 млн. лв.

Обектът е част от проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството със Световната банка „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ на стойност 170 млн. лв. По него се финансира и строителството на яз. „Луда Яна“ край Панагюрище и ремонта на язовир „Студена“ край Перник.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки