ДАНС и НАП ще направят проверка на сделката с ЧЕЗ


ДАНС и НАП ще направят проверка на сделката с ЧЕЗ
24 Февруари 2018, Събота


Експерти оповестиха шокиращи подробности за купувача - "Инерком България"

Автор: Десант

Държавната агенция “Национална сигурност” и Националната агенция по приходите ще направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач - "Инерком България".

Премиерът Бойко Борисов поиска в разследването на всички обстоятелства да се включат и Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор. Той разговаря с ръководствата на НАП и КФН, които го увериха, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка.

От правителственият пресцентър припомнят, че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност.

„Продажбата на такова стратегическо предприятие като ЧЕЗ, е доста важно от гледна точка на сигурността на страната. Доколкото знам около фирмата „Инерком Груп” стоят около 10 други фирми, които дават кредитния рейтинг”, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Зад групата „Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лева. 74 млн. лв. за покупка на компания, която генерира приход от близо 2 млрд. лв. Ако бях сериозен банкер, никога не бих дал кредит на такава фирма. „Инерком” през годините е била финансирана от един чешки милиардер за построяването на два соларни парка у нас. Тогава „Инерком” се е опитвала да вземе банков кредит, но не е успяла, и тогава се е обърнала към международни инвеститори, като един от тях е този чешки магнат.

Проблемът на този магнат е, че неговите синове току-що бяха осъдени на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни сделки при присъединяване на два соларни парка към чешката енергийна система. Дали това службите го знаят?”, попита Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му за сделката се е знаело още преди два месеца. Но нито КЗК, нито ДАНС са проучили компанията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки