"Обединени патриоти" предлагат да се завишат наказанията за незаконен улов на риба


"Обединени патриоти" предлагат да се завишат наказанията за незаконен улов на риба
24 Февруари 2018, Събота


В мотивите си към проекта за промени в Наказателния кодекс те дават пример с бракониер, хванат 10 пъти за 8 месеца да риболовства незаконно 

Автор: Десант

По инициатива на Стефан Тодоров, председател на Централната рибно-опазваща организация народни представители от ПГ „Обединени патриоти“ внесоха предложение за изменения и допълнения в Наказателния кодекс, с които се завишат наказанията за незаконен улов на риба.

Те предвиждат наказание да се налага не само на бракониерите, които са уловили незаконно риба, а и на хванатите в момент на „ловене“.

Санкцията при първо нарушение е глоба от 200 до 1000 лв. и до 1 година затвор, а при второ тя се завишава двойно – от 500 до 2000 лв. глоба и до 2 години лишаване от свобода.

По този начин, според Патриотите, ще се удовлетворят нуждите на редовните риболовци, които си заплащат и членски внос към съответните съюзи и имат съответните билети, освен това ще се опазят природата и водите на България и съответните организми в тях от посегателствата на бракониерите.

България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския улов и риболов на риба с хрилни мрежи и взривни вещества единствено и само с административно наказание, изтъкват вносителите на законопроекта.

В мотивите си те посочват още, че бракониерските набези напоследък бележат пик. Бракониерите съставляват 0, 001 процент от общия брой на риболовците в страната, които по последни данни на ИАРА са над 400 000 души. 

Цитиран е фрапиращ пример с Пламен Тодоров от Монтана, който в рамките на 8 месеца от 2017 до 2018 г. е залавян цели 10 пъти с бракониерски мрежи на язовир "Огоста" и други водоеми. За това има влезли в сила повече от две наказателни постановления и 4 висящи досъдебни производства, което обаче не го спира да продължава с незаконната си дейност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки