Доналд Туск: Срещата във Варна между ЕС и Турция може да не се състои


Доналд Туск: Срещата във Варна между ЕС и Турция може да не се състои
24 Февруари 2018, Събота


Вижте какво съобщи председателят на Евросъюза по този повод

Автор: Десант

Председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че заради провокациите на Турция в Средиземно и Егейско море следващият Европейски съвет ще реши дали ще се проведе планираната среща на върха ЕС - Турция във Варна.

Туск каза още, че е разговарял с лидерите на Кипър и Гърция по този повод. „От името на всички европейски лидери бих искал да изразя нашата солидарност с Гърция и Кипър, като настойчиво призовавам Турция да спре тези свои действия. Отново подчертавам суверенното право на република Кипър да експлоатира националните си ресурси според европейското и международно право, включително и конвенцията на ООН за моретата.

Тези действия противоречат на ангажиментите на Турция за добросъседски отношения и нормализирането им с всички страни-членки. Готови сме да сътрудничим с Турция, като на Европейския съвет през март ще оценим дали са налице условията за провеждането на срещата на върха ЕС - Турция във Варна на 26 март“, изтъкна Туск на срещата на Европейския съвет в Брюксел, предаде БГНЕС.

Припомняме, че в началото на месеца председателите на Съвета Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган, в което съобщават, че го канят на среща във Варна на 26 март.


В категории: Новини , Политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки