Вече няма да се разкарваме до КАТ, когато си купуваме автомобил


Вече няма да се разкарваме до КАТ, когато си купуваме автомобил
24 Февруари 2018, Събота


Доживяхме края на опашките за регистрация на сделката в Пътна полиция

Автор: Десант

От днес започва да функционира системата за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара за регистрацията на автомобили при тяхната покупко-продажба.

Чрез нея служителите на МВР ще получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време.

Въвеждането на информационния портал „Единство“, за свързаност между МВР и нотариусите, става след промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила в края на миналата година, предаде БНТ.

„Множество справки извършени за секунда по електронен път. Това е иновативното на практика“, каза Димитър Танев, председател на Нотариалната камара, по чието предложение бе въведена новата система

Улеснението за гражданите е, че регистрацията на автомобила ще става непосредствено след подписване на договора и те няма да губят време да се разкарват до звената на Пътна полиция.

Това обаче ще е възможно, само ако адресните регистрации на страните по сделката са в един и същ регион, не се налага смяна на регистрационния номер, има сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и автомобилът е преминал технически преглед.

Така собствеността ще се прехвърля в реално време, с което се извършва и фактическият състав на регистрацията. Новият притежател на съответното МПС ще отива в КАТ, само за да си получи свидетелството за регистрация, уточнява Димитър Танев.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелство за регистрация на МПС, а новият собственик да си го получи по пощата.

Новата услуга ще може да бъде извършвана единствено от нотариус, който притежава квалифициран електронен подпис. Вече проверените в регистрине данни по повод конкретната сделка ще се подават към системата „Единство“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки