Българският дивеч е с много високи трофейни качества


Българският дивеч е с много високи трофейни качества
Снимка: МЗХГ
23 Февруари 2018, Петък


Вижте към лова на какви животни у нас има интерес и какво още отбелязаха нашите представители при откриването на специализирано ловно изложение в австрийския град Залцбург

Автор: Десант

„България е атрактивна дестинация за чуждестранните ловци с наличието по нашите ловни стопанства на дивеч с много високи трофейни качества. Показателно за това е, че интересът към представянето на България на ловното изложение в Залцбург е много голям и само в първия ден вече регистрираме близо три пъти повече заявки за ловен туризъм от предходни години”.

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите  Атанас Добрев по време на откриването на българския щанд на специализираното ловно изложение „Die Hohe Jagd & Fischerei” („Големият лов и риболов”) в Залцбург, Австрия, което ще продължи до 25 февруари.

„В контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, участието ни е много важно, защото на ловното изложение се очакват над 50 000 посетители и това ще повиши интересът към страната ни”, изтъкна Добрев.

На българския щанд освен възможностите за лов на различни видове дивеч с високи трофейни качества, се акцентира и върху културно-историческото наследство, представят се и златните съкровища и богатите традиции на народа ни. По думите на Добрев целта не е само да привлечем повече ловци у нас, но при посещението си в България те да посетят и емблематични туристически забележителности и да се запознаят по-отблизо с културата и историята на страната.

„България е традиционен участник в ловните изложения в Германия и Австрия в последните години. През тази година на площ от 50 кв. м представяме богата национална сбирка от трофейни експонати от едър дивеч, добити от държавните предприятия - сръндак, муфлон, елен лопатар, благороден елен, дива свиня и глухар, които привличат традиционно почитателите на лова и природата”, посочи още Атанас Добрев.

Участието на страната в изложението е организирано от Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителната агенция по горите и държавните горски предприятия.

„Ловният туризъм у нас е с над 35-годишна традиция. След кратък спад, през последните години интересът към него отново бележи подем”, заяви инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП, който подчерта, че страната ни поддържа много сериозен капацитет за качествен лов и държи едно от челните места в Европа като ловна дестинация.

Голям интерес се отчита към възможностите за лов на вълк, благороден елен, дива свиня, дива коза и глухар в България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки