Подранила пролет: Разцъфтя и дивата циклама


Подранила пролет: Разцъфтя и дивата циклама
Снимка: Архив "Десант"
23 Февруари 2018, Петък


Вижте интересни подробности за пролетното ботурче

Автор: Десант

Един от най-нежните предвестници на пролетта - пролетното ботурче, циклама (Cyclamen coum), цъфна в Държавно лесничейско стопанство „Шерба“. Находището на дивата циклама обхваща площ от 32,5 ха и се намира в горски фонд в землището на с. Гроздьово, общ. Долни чифлик, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Служителите във ведомството на Нено Димов обаче са пропуснали да научат факта, че в другия край на страната - в пограничната Странджа планина дивата циклама цъфти вече от три седмици.

Пролетното ботурче е от сем. Игликови (Fam. Primulaceae), клас Двусемеделни (Class Cicotyledonae). То е многогодишно тревисто растение с кръгла грудка. Листата са едри, целокрайни, с бъбрековидна форма. Цветовете също са едри, лилаво-розови, разположени на дълги дръжки. Цъфти от февруари до април. Плодът представлява кръгла кутийка, узряваща и разпукваща се в земята. Растението е отровно.

Географският ареал на вида включва Югоизточна Европа, полуостров Крим и Югозападна Азия. В България се среща в Странджа, Източна Стара планина и по Черноморското крайбрежие, където расте в смесени дъбови гори и храсталаци.

Цикламата е включена в Червената книга на България в категория „Рядък“. Видът попада в приложението на Закона за лечебните растения и в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

От екоминистерството предупреждават, че според ЗБР брането, събирането, отрязването, изкореняването или друг начин на унищожаване на екземпляри от вида е забранено! Законът забранява и притежаването, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

В случаи на посегателство върху защитни видове е предвидена глоба за физически лица от 100 до 5000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци се налага имуществена санкция в размер от 500 до 10 000 лв.

Пролетното ботурче е защитено и от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITIES) като медицинско растение. Не е пряко застрашено от изчезване, но за да се избегне тази опасност, търговията с него се разрешава само със специален документ, така че да се регулира на международно ниво.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки