Борисов посъветвал Теменужка Петкова за оставката


Борисов посъветвал Теменужка Петкова за оставката
Снимка: Епицентър
23 Февруари 2018, Петък


Имаме институции - КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, ако трябва да се проверява произход, пари и всичко останало, каза премиерът в Брюксел


Премиерът Бойко Борисов заяви, че самият той е посъветвал енергийния министър Теменужка Петкова да подаде оставка. "Като се върна ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля и ще вземем заедно решение, след това кой да я замести", заяви премиерът на пресконференция пред българските медии в Брюксел.

"Аз говорих сутринта с нея. Но когато са продавани електроразпределителните дружества, партия ГЕРБ не е съществувала тогава. И ако някой е искал да купува дялове, както сега ни препоръчват, са имали години наред време да ги купят. За съжаление като говорих с нея тя каза, че познава тези хора и аз не бих оставил ни най-малко съмнение, в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", заяви Борисов.

Той потвърди още веднъж, че по никакъв начин не са влияли на тази сделка защото нямало и как.

"Дори бих казал, че аз и правителството, което съм управлявал и преди и сега, не сме били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека да ви напомня как подадохме оставка първия път, когато ЧЕЗ забави умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високите сметки. Сделка, проведена между частни компании в Чехия, ние няма как по никакъв начин, нито да контролираме, нито да й попречим. Имаме институции - КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, ако трябва да се проверява произход, пари и всичко останало. Така, че сега като дойде тук сделката, институциите ще си свършат работата", каза Борисов.

Ние години наред сме се борили да имаме независими регулатори и нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка, категоричен бе премиерът.

"Утре някой може да каже, защо не изкупихме на Нефтохим-Бургас акциите. Ние сме отдавна пазарна икономика и сме приели, че частният бизнес е този, който по-добре управлява активите. Така работи и целият Западен свят", коментира Борисов. 

"Така, че за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че тя е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. За това почтенното, правилното е, и аз я посъветвах, да отиде в парламента и да си депозира оставката. Като се върна ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля и ще вземем заедно решение, след това кой да я замести".

На въпрос тази тема била ли е в разговорите с чешкия премиер, Борисов отговори: "Сутринта ме попита. Той буквално ме уведоми, че има сключена такава сделка", каза Борисов.

И освен това, да напомня, че в момента текат тежки арбитражни дела и с Енергопро, и с EVN, и с ЧЕЗ. Така че да се забърква държавата, че има влияние върху някой... Ние за стотици милиони се съдим с трите дружества, каза Борисов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки